Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

.časopis .týždeň vo svete

Bavorská revolúcia
Aj nášho superúspešného Roberta Fica by volebný výsledok 43,5 percenta iste nadchol. V bavorskej CSU (Kresťansko-sociálna strana) však predminulý víkend spôsobil číre zdesenie. Táto jediná európska „štátostrana“, ktorej samovládu pokladali celé generácie Bavorov za samozrejmosť, stratila po 46 rokoch väčšinu a bude sa musieť deliť o moc. Predseda CSU, na pomery strany ekonomický liberál Erwin Huber, odstúpil. A hoci sa predsedovi bavorskej vlády, Güntherovi Becksteinovi, s ktorým si Huber rozdelil moc v strane a krajine, odchádzať vôbec nechcelo, tlak straníkov ho tiež vyhnal z funkcie. Huber a Beckstein ostanú v pamäti ako veľmi nešťastný tandem. Pritom minulý rok obaja, najmä Huber, žiarili šťastím – nastúpili po Edmundovi Stoiberovi, ktorý neohrozene vládol Bavorsku celých 14 rokov. V roku 2003 Stoiber pritom získal pre CSU neuveriteľných 60 percent a zdalo sa, že vládnuť bude do smrti. Po vážnych politických chybách, keď napríklad náhle odmietol  dohodnutý post ministra hospodárstva v nemeckej vláde, prišiel o priazeň straníkov. Stoiberove zlyhania Huber s Becksteinom šikovne využili a za jeho chrbtom sa chopili strany. Obaja chceli napodobniť dvojvládie Franza Josefa Straussa a Alfonsa Goppela, ktorí dominovali bavorskej politike v 70. a 80. rokoch. Bavorov však nudili – neprichádzali s novými témami, naopak, mnohých nahnevali zákazom fajčenia, ktorý sa vzťahoval aj na bavorské „pivné stany“ (známe z októbrových pivných slávností). Nemohúcu CSU pred voľbami trápila najmä otázka, či získa povinných 50 percent. Prekvapivé je, že z debaklu CSU nijako neprofitovali opoziční sociálni demokrati (SPD), ktorí prepadli ako nikdy predtým, ale liberáli z FDP (útočiaci v ekonomických otázkach sprava) a protestné združenie Freie Wähler (Slobodní voliči). Práve liberáli budú zrejme koaličným partnerom CSU, ktorú čoskoro povedie nový líder – s veľkou pravdepodobnosťou Horst Seehofer, ktorý o predsedníckej funkcii tak dlho sníval. Keďže bavorskí konzervatívci na jeho minuloročnú aférku, z ktorej ostalo nemanželské dieťa, po jeho návrate do rodiny radšej zabudli, Seehoferovi už nič vážne nestojí v ceste. Môže rátať aj s podporou niekdajšieho bavorského kráľa Edmunda Stoibera, ktorý napriek volebnému šoku možno predsa v tichosti ďakuje Bavorom, ako sladko pomstili jeho zvrhnutie.
.mh

Sladká Venezuela
Venezuela pod vedením protiamerického marxistu Huga Cháveza stúpa na vážnosti. Nielenže si vyznáva lásku s Ruskom, ale svoje city jej dáva najavo aj Francúzsko. Paríž chce podporiť rozvoj tamojšieho civilného jadrového programu a minister zahraničia Bernard Kouchner vyhlásil, že Venezuela by mohla pomôcť pri rokovaniach o iránskom jadrovom programe.
.mg

Biden vs. Palin
Dvaja „možnobudúci“ viceprezidenti sa stretli v debate na pôde Washington Univeristy v St. Louis. Vzduchom lietali témy ako finančná kríza, Irak, doterajšia bushovská politika, skúsenosť a neskúsenosť – a zmena. Podľa prieskumov medzi voličmi zvíťazil demokrat Joe Biden, ale výsledky Sarah Palinovej, ktorej sa podarilo osloviť strednú vrstvu, sú lepšie, než sa očakávalo.
.mg

Preč z Bosny
Európske mierové jednotky v Bosne končia, dohodli sa na tom ministri obrany štátov EÚ.  Misia Althea pozostávala z 2 200 vojakov z 27 štátov a pred štyrmi rokmi nahradila jednotky SFOR vedené NATO. Misia by sa podľa francúzskeho ministra Herve Morina mala transformovať na jednotku rýchleho nasadenia a pôsobiť mimo Bosny. Dátum odchodu a transformácie však neoznámil.
.jd

FYROM, neFYROM
Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, známa pod medzinárodnou značkou FYROM, sa blíži k dohode s Grékmi o novom názve. Tvrdí to Olli Rehn, komisár EÚ pre rozšírenie. Gréci odmietajú uznať názov susedného štátu od roku 1991 z dôvodu údajných teritoriálnych nárokov a tento spor zablokoval pre Skopje aj členstvo v NATO. Ako hovorili latinčinári, nomen omen.
.jd

Nová pevnosť
Sedemnásť mŕtvych civilistov zostalo po útoku atentátnika na okraji Damasku a päť vojakov zahynulo na severe Libanonu. Teroristi pochádzali z arabských krajín a ich útok sa spája s prísnejšou kontrolou sýrskej hranice a presunom bojovníkov al-Káidy z Iraku do severného Libanonu. V Sýrii ide o najväčší útok od 80. rokov a Libanon má byť podľa bin Ládinovho zástupcu Ajmana Zavahíriho nová moslimská pevnosť na frontovej línii.
.jd


Wen/
Čínsky predseda vlády Wen poskytol zriedkavo otvorený rozhovor Fareedovi Zakariovi z časopisu Newsweek. Wen prisľúbil pomoc pri globálnej ekonomickej kríze, pozná dielo Adama Smitha, obdivuje Marka Aurelia a vraví, že Čína nie je superveľmoc a mieri k demokracii.

Angela Merkel/
Nemecká železná lady v Rusku mäkne: po stretnutí s Dmitrijom Medvedevom v Petrohrade vyhlásila, že otázka územnej celistvosti Gruzínska nie je otvorenou témou na diskusiu a na vstup Gruzínska a Ukrajiny do NATO je času dosť.

Wojciech Jaruzelski/
Posledný prezident komunistického Poľska čaká nielen na rozsudok, ale aj na zhodnotenie dejín. Proti žalobe za vyhlásenie výnimočného stavu v roku 1981 sa tentoraz obhajoval tvrdením, že ním vlastne začal demokratizáciu krajiny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite