Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet udalosti

.časopis .týždeň vo svete

Kaukaz v pohybe
Stará poučka realistickej školy znie, že štáty nemajú stálych spojencov, iba stále záujmy. Na Kaukaze platí aj dnes. Odveké konflikty idú bokom a včerajší nepriatelia sa chystajú na obchod. Samozrejme, ide o ropu, zemný plyn a ich tranzit na Západ. Strategickému postaveniu Gruzínska je koniec, po ruskom zásahu môže dopadnúť ako izolovaný ostrov, odkázaný na susedov. Čo sa stalo?
Ešte pred dvoma mesiacmi platilo, že geopoliticky najvýznamnejší bol na Kaukaze ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan, ktorý mal bez Ruska zabezpečiť tranzit zemného plynu z Kaspiku do Čierneho a Stredozemného mora a do Európy. Tak by boli Kaukaz a Európa menej závislé od Ruska. Po ruskej vojne sa scenár mení. Turecko sa zmieruje s Arménskom a namiesto nulových diplomatických vzťahov a de facto uzavretej hranice sa vzťahy obnovujú. Krátko po gruzínsko-ruskej vojne navštívil turecký prezident Abdullah Gul na pozvanie arménskeho prezidenta Serža Sarkisiana Arménsko a minulý týždeň sa na pôde OSN v New Yorku uskutočnilo trojstranné stretnutie ministrov zahraničných vecí Arménska, Turecka a Azerbajdžanu. Cieľ je zrejmý: presmerovať tranzit ropy a namiesto Gruzínska zapojiť Arménsko.
Arménsko je malá, prevažne kresťanská krajina a tradičný spojenec Ruska. Rusi majú na území Arménska základňu a dvetisíc vojakov. Ako hovorí Jacek Saryusz-Wolski, predseda zahraničného výboru Európskeho parlamentu, je možné, že tieto základne sa zapojili do ostreľovania Gruzínska. Turecko, členská krajina NATO a kandidát na členstvo v EÚ, je aktívne a chce Arménsko diplomaticky integrovať. A najnovšie tomu praje aj postoj Azerbajdžanu, prevažne islamskej krajiny, ktorá je s Arménskom v dávnom konflikte o Náhorný Karabach. Zjednodušene by sa dalo povedať, že Turci presvedčili Arménsko aj Azerbajdžan a pripravujú novú trasu na tranzit uhľovodíkov.
Azerbajdžan tiež diverzifikuje. „Nechceme sa nikoho dotknúť, ale nie je dobré mať všetky vajcia v jednom košíku, najmä ak je krehký,“ povedal Elhar Nasirov, viceprezident azerbajdžanskej štátnej ropnej firmy Socar, keď zdôvodňoval rozhodnutie čiastočne presmerovať tranzit cez Rusko a Irán.
Rovnováha moci na Kaukaze sa teda mení. Turecko ťaží z odklonu od USA. Azerbajdžan je pragmatický a Arménsko si polepšilo. Otázkou je, do akej miery bude nový tranzit uhľovodíkov kontrolovať Moskva.
.jd

Ach, to referendum
Írsko má z EÚ rozkaz preveriť financovanie kampane proti Lisabonskej zmluve, ktorá prebehla pred referendom. EÚ sa bojí, že za kampaňou stála americká CIA a ministerstvo obrany a financovali ju prostredníctvom „svojho človeka v Írsku“ Declana Ganleyho. EÚ demokraciu ľúbi, ale keď sa niekde hlasuje proti jej vôli, nemôže si pomôcť, je jej to veľmi podozrivé.
.mg

Kto to ustráži?
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín bude kontrolovať potravinové výrobky z Číny a zisťovať v nich prítomnosť sušeného mlieka. Je to následok škandálu s toxickým dojčenským mliekom v Číne, ktoré zabilo 4 deti a 53 tisícom spôsobilo chorobu. V Británii už sťahujú z pultov niektoré čínske cukrovinky. Viac ako kontrola však asi zafunguje strach spotrebiteľov.
.mg

Bush a Abbás
George W. Bush sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom na pokračovaní mierových rozhovorov. Tie sa začali ešte minulý rok s nádejou, že mierová dohoda vznikne pred Bushovým odchodom z úradu. Bush pred Abbásom vyhlásil, že „na mojej i vašej strane pretrváva pevné odhodlanie poskytnúť Palestínčanom miesto, kde by mali priestor na dôstojnosť a nádej.“
.mg

Zázračný prístroj?
Vedecký tím v Brne oznámil, že vyvinul prístroj, ktorý likviduje rakovinové bunky. Podľa šéfa tímu Ivana Rampla sú však iba na začiatku výskumu, takže sa očakáva niekoľko rokov vývoja a testov, kým bude projekt kompletný. Prístroj mal byť pôvodne navrhnutý na kozmetické ošetrovanie pokožky a funguje na základe pôsobenia zvláštneho magnetického poľa, dodal Rampl.
.mg

Zelení lietajú
Podľa prieskumu Exeterskej univerzity najčastejšie lietajú na dlhé vzdialenosti tí ľudia, ktorí žijú „ekologicky“. Podľa Stevena Barra z univerzity je zelený lifestyle mýtom. „To, čo ušetria z ovzdušia, keď nevozia deti do školy autom, prekryje znečistenie spôsobené ich dlhými letmi.“ Zelený lifestyle je totiž móda u veľkej časti solventnej strednej triedy, ktorá zároveň považuje za štýlové lietať na dovolenku na druhý koniec zeme.
.mg



Julia Tymošenková/
Premiérka Ukrajiny vraví, že budú predčasné voľby. Až tam dospel jej  spor s bývalým spojencom, prezidentom Juščenkom. Tymošenková je teraz na strane Ruska a „juščenkovci“ odišli z vládnej koalície. Ak parlament do mesiaca vládu neurobí, dôjde na Juliine slová.

Hans-Christian Strache
O tom, kto bude novou tvárou Rakúska, sa rozhodlo až po našej uzávierke v nedeľných voľbách, ale mnohé bolo jasné vopred: Viedni vládne populizmus. Nový Haider sa volá Hans-Christian Strache a socialista Werner Faymann zrejme povedie širokú koalíciu.

Ivo Žďárek
Český veľvyslanec v Pakistane zahynul pri teroristickom útoku na islamabadsky hotel Mariott. Do úradu nastúpil v lete a v hoteli býval, pretože sa namiesto doterajšej rezidencie veľvyslanca hľadalo bezpečnejšie ubytovanie. Viac o hoteli Mariott na stranách xx.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite