Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Pentti Saarikoski: Dopis pro mou ženu; FILM Deň nezávislosti: Nový útok; HUDBA Midi Lidi: Give Masterpiece a Chance!

KNIHA
Pentti Saarikoski: Dopis pro mou ženu (Dybbuk, 2016)

Štatistiky nehovoria o tom, koľko alkoholikov sa pokúsilo písať a nič z toho nebolo, poznáme však viacerých, čo určite stoja za zmienku – či už Hemingway, Bukowski alebo Miller. A k nim môžeme zaradiť aj Penttiho Saarikoskiho. U nás doteraz neveľmi známy autor patrí ku kultovým postavám fínskej literatúry a je škoda, že mu v preklade veľa kníh nevyšlo. Nedávno však v Česku vydali jednu z jeho najlepších próz Dopis pro mou ženu. Nečakajte však žiadne romantické výlevy, Pentti píše kruto, drsne, často vulgárne až pornograficky a aj dejová línia knihy je veľmi jednoduchá – keď sa ráno zobudí, premýšľa nad masturbáciou a stolicou, no a potom celý deň hľadá krčmu, kde popíja a píše, alebo sa len tak túla po Dubline a jeho okolí. Kniha je akýmsi dýchavičným denníkom, ktorý píše pre svoju vtedajšiu manželku Tuulu z pobytu v hlavnom meste Írska, kam sa vybral putovať po stopách Leopolda Blooma z Joyceovho Odyssea (ktorého, mimochodom, preložil, rovnako ako klasickú Hómerovu Odyseu). Medzi opisy praktických telesných záležitostí však vložil množstvo názorov a úvah o rôznych podobách lásky aj náboženstva, politike a najmä o slobode.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite