Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Omyl po Brexite

.peter Schutz .časopis .téma

Všetky debaty o rozluke s Britániou veľmi rýchlo opanovali dve zhody. Tá prvá hovorí o najtvrdšom údere celému „európskemu projektu“ za posledných 60 rokov.

Ak obídeme skutočnosť, že komplexný účet za brexit neuvidíme skôr ako za 5 či 10 rokov, obava z výsledku referenda má ako prognóza opodstatnenie. Druhý konsenzus – a viac ich niet – že totiž „EÚ potrebuje zmeny“, však Úniu, paradoxne, ohrozuje už teraz. Je totiž jedným z priamych dôvodov, prečo sa „najťažší úder“ pociťuje s takou vysokou intenzitou.

Netreba ani odchádzať zo Slovenska, aby udrelo do očí, koľko zástancov „reforiem EÚ“ brexit porodil. Ak škrtneme blázna, ktorý štartuje petíciu za vystúpenie z EÚ a NATO, tak od prezidenta Kisku až po Borisa Kollára by dnes všetci Úniu menili. Problém reformnej odpovede na britské zbohom, a to rovno neprekonateľný, je v nemožnosti posunúť kolos spôsobom, ktorý by vyhovoval predstavám 27 štátov (a to aj vtedy, ak sa tie malé a stredné napokon usadia v nejakých koalíciách).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite