Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ak chce EÚ prežiť

.mikuláš Dzurinda .časopis .téma

Ak chce Európska únia prežiť, musí (s)plniť štyri podmienky:

1. Na úrovni európskych inštitúcií prestať predstierať, že tieto inštitúcie riešia a vyriešia problémy, ktoré nepatria do kompetencie európskych inštitúcií a ktoré európske inštitúcie ani vyriešiť nevedia. Napríklad presadenie štrukturálnych reforiem ekonomík členských štátov. Alebo zmeny systémov sociálneho či dôchodkového zabezpečenia, reflektujúce demografický vývoj a ďalšie faktory.

2. Na úrovni európskych inštitúcií (v spolupráci s členskými krajinami) sa pustiť do riešenia problémov, ktoré trápia občanov všetkých členských štátov a ktoré jednotlivé krajiny samy vyriešiť nedokážu, respektíve bude ich riešenie na úrovni európskych inštitúcií podstatne efektívnejšie. V prvom rade je to ochrana vonkajších hraníc EÚ a eliminovanie hlavných príčin mohutnej imigrácie do EÚ. Je zjavné, že bez spoločného zdieľania citlivých spravodajských informácií, ale najmä bez spoločného pôsobenia obranných a bezpečnostných zložiek, ako i spoločnej pomoci krajinám, v ktorých tieto hlavné príčiny vznikajú, tento problém jednotlivé krajiny individuálne zvládnuť nemôžu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite