Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Súostrovie špiónov

.marína Gálisová .časopis .literatúra

Pre nás je to len ďaleké súostrovie, no jeho strategický význam rastie. Špicbergy sú jediným miestom v Arktíde s civilným letiskom, obchodným prístavom či vysokorýchlostným internetom. Oficiálne patria Nórsku. Rusko vie, že to tak nemusí byť vždy.

Súostrovie Svalbard je dodnes známe pod názvom Špicbergy, ktorý dostalo, keď ho v roku 1596 objavil Holanďan Willem Barents.

Ostrovy na polceste medzi kontinentálnym územím Nórska a severným pólom boli dlho územím nikoho – a všetkých. Hoci sa o ne neviedla skutočná vojna, tie diplomatické a špiónske by vydali na román. A aj vydali: napísal ho nórsky reportér Per Arne Totland a dal mu názov Om hundre år er allting gjemt. O sto rokov bude všetko zabudnuté.

Hlavným námetom je boj Ruska a Nórska o súostrovie, ktoré je kľúčom k Arktíde; hlavným lákadlom pre čitateľa je napínavý dej; a hlavným prínosom románu je, že prebúdza záujem o dejiny a upozorňuje na hrozby súčasnosti.

fakty a fikcia sa nemusia biť

Totlandova kniha je špionážny triler, no vychádza z historických faktov. Predstavuje boj o Špicbergy (Svalbard) medzi Nórskom a Ruskom od dvadsiatych rokov 20. storočia až po začiatok tretieho tisícročia. Autor píše o skutočných osobách, pripája k nim svoje fiktívne postavy; a jedných aj druhých využíva ako nositeľov napätia i informácií. Výsledkom je zaujímavý mix faktov a fikcie.

„Vo všeobecnosti si Nóri veľmi neuvedomujú, akú históriu má Svalbard. Mnohí vedia, že sa stal nórskym územím vďaka Svalbardskej zmluve z roku 1920, ale netušia, aké spory sa o Svalbard viedli na začiatku a čiastočne pretrvávajú,“ vysvetľoval mi Per Arne Totland, prečo chcel svojou knihou priblížiť dejiny aj krajanom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite