Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vydretá remíza

.martin Mojžiš .časopis .spoločnosť

Náš najväčší tohtoročný hokejový zápas sa neodohral na ľade. Odohral sa pri volebnej urne na mimoriadnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja. Ale ľadu sme sa nakoniec dočkali. V podobe ľadovej sprchy z výsledkov volieb.

Tou sprchou nie je výsledok volieb nového prezidenta SZĽH, kde zvíťazil z dvoch kandidátov ten výrazne lepší. Nemilým prekvapením je niečo iné: výsledok volieb členov výkonného výboru. Ten ukazuje, že slovenský hokej je – podobne ako celá slovenská spoločnosť – chronicky a vážne chorý. A nielenže je chorý, ale navyše vytrvalo odmieta rozumnú liečbu.

Začnime stručnou rekapituláciou. V roku 2011 sa stal prezidentom SZĽH Igor Nemeček, verný človek Juraja Širokého, ktorého vo funkcii prezidenta nahradil. Vo voľbách nemal protikandidáta a získal viac ako 90 percent hlasov. O štyri roky neskôr už protikandidáta mal. Proti nekompetentnému vedeniu Širokého ľudí postavili skúsení reprezentanti svoju alternatívu – Richarda Lintnera. Nemeček opäť vyhral, ale len vďaka neférovej voľbe (voliť mohli aj členovia rôznych komisií menovaných bývalým prezidentom, čiže jeho vlastní ľudia).

Nasledovala vlna odporu proti takýmto spôsobom, požiadavka zmeny volebného poriadku a opakovanej voľby. Nemeček sa tváril, že sa ho to netýka a nechal situácu eskalovať až k masívnemu bojkotu reprezentácie, ktorého sa zúčastnila aj väčšina hviezd z NHL. Nakoniec však po všelijakých úskokoch ustúpil a prisľúbil konanie nových volieb podľa zmenených stanov najneskôr v júni 2016.

kandidáti

Voľby naozaj prebehli, ale súboj Lintner-Nemeček sa neopakoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite