Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posol a rozprava

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Dobrý nápad – vydať v jednej knihe Galileiho Hviezdneho posla a Keplerovu Rozpravu s hviezdnym poslom. Fakt dobrý, to je jasné aj bez toho, že by sme knihu naozaj čítali. A keď ju prečítame, zistíme, že to bol nápad ešte lepší, než sa na prvý pohľad zdal.

Manželia Alena Hadravová a Petr Hadrava – ona latinčinárka a on astrofyzik – vydali už niekoľko českých prekladov latinských textov venovaných astronómii. Ide o komentované texty autorov, ktorí pôsobili v Česku (Křišťan z Prachatic Stavba a Užití astrolábu, Tycho Brahe Přístroje obnovené astronomie, Johannes Kepler Sen neboli Měsíční astronomie). Ich najnovším počinom je vydanie základného Galileovho astronomického diela a Keplerovho komentáru k tomuto dielu. Aj keď slovo dielo je tu do istej miery nadnesené – v obidvoch prípadoch totiž ide o relatívne krátke, ale o to hutnejšie oznamy základných objavov a komentárov k nim.

Okrem dvoch hlavných textov obsahuje kniha aj veľmi užitočný úvod, ktorý zasadzuje Galileiho objavy do dobového kontextu (fajnšmekri určite ocenia, že úvod je vytlačený na inom papieri ako samotné texty – úvod na hladkom bielom, Galileo a Kepler na matnom žltom). Ako ilustráciu toho, aké zaujímavosti obsahuje už tento úvod, uveďme aspoň jeden citát: „Svým nenávistným odporem vůči Galileovým objevům proslul český matematik a astronom Martin Horký z Lochovic. Žil v té době v Bologni, ... a na vlastní náklady publikoval v Modeně spisek Brevissima peregrinatio contra Nuncium sidereum (Velmi krátke putování proti Hvězdnému poslu), v němž zpochybnil důvěryhodnost Galileových objevů.“

hviezdny posol

Čitateľovi, ktorý nepozná históriu Galileových objavov uskutočnených pomocou prvého astronomického ďalekohľadu, ponúka Hviezdny posol nevšednú možnosť stať sa v prípade možno najdôležitejších astronomických objavov všetkých čias svedkom takpovediac z prvej ruky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite