Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dalík odsúdený, otázniky zostali

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Odvolací súd v Prahe vyniesol rozsudok, na ktorý sa s napätím čakalo. Vypovedá totiž nielen o vine obžalovaného, ale aj o stave českej spoločnosti. Lobista Marek Dalík, blízky priateľ expremiéra Topolánka, dostal štyri roky a vysokú pokutu. Pocit z rozsudku je však nejednoznačný.

Marek Dalík bol odsúdený za to, že si údajne v roku 2007 vyžiadať úplatok v sume 18 miliónov eur od predstaviteľov rakúskej zbrojovky Steyr (ktorá patrí pod americký koncern General Dynamics). Vraj za peniaze sľuboval protihodnotu: že česká vláda bude naďalej odoberať od Steyru obrnené transportéry Pandur.

Bol to pre Steyr významný obchod. Pre českú vládu tiež – to, že v roku 2006 podpísala kontrakt so Steyrom na dodávku obrnencov Pandur, ju priviedlo do úzkych. Pandury sa totiž ukázali ako nespoľahlivé. Vláda chcela kontrakt zrušiť. V takejto situácii sa zástupcovia Steyru stretli s českou stranou v pražskej reštaurácii U malířů.

neznáma veličina za Dalíkom

Marek Dalík sa vraj U malířů vyjadril, že za tých 18 miliónov eur vybaví u českej vlády, aby kontrakt zachovala. Ľudia zo Steyru ho odmietli. Vláda zmluvu zrušila. Dalíkova škandalózna žiadosť vyšla najavo – oznámili ju predstavitelia Steyru. Dalík bol súdený a po dlhom naťahovaní je na svete spomínaný trest: štyri roky a štyri milióny korún pokuty. Vyzerá to na víťazstvo spravodlivosti. Ibaže po ňom zostávajú otázniky a pachuť.

Otáznik prvý. Kto v tom šiel s Dalíkom? Dalík určite nebol sám. Už jeho prítomnosť na rokovaní so Steyrom bola navyše – vo vzťahu k výrobe Pandurov a ich nákupu bol laik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite