Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová skromnosť sa dnes hodí

.eva Čobejová . .časopis .fenomén

Finančná kríza zatiaľ nepostihla masívne Slovensko, nemáme tu žobračenky ani rapídne neklesá záujem o nákup rôznych druhov tovaru. Hitom vianočných nákupov boli plazmové televízory a MP3 prehrávače, čo rozhodne nie je tovar, bez ktorého by sa nedalo prežiť.

Finančná kríza zatiaľ nepostihla masívne Slovensko, nemáme tu žobračenky ani rapídne neklesá záujem o nákup rôznych druhov tovaru. Hitom vianočných nákupov boli plazmové televízory a MP3 prehrávače, čo rozhodne nie je tovar, bez ktorého by sa nedalo prežiť.


Lenže ono to príde. Šetrenie či aspoň rozvážnejšie míňanie peňazí. U niekoho ako nutnosť – ak stratí prácu, u niekoho ako prirodzená reakcia na stále sa opakujúce reči o finančnej kríze. Nastúpi čosi ako nová skromnosť? Nie je to vylúčené, ale ani tragické. Dokonca to môže byť aj veľmi trendy. O novej, dobrovoľnej, luxusnej či zámernej skromnosti predsa už roky hovoria rôzne ekologicky orientovaní jedinci, ktorí bývajú často tzv. trendsettermi.
Nie vždy vyznávanie novej skromnosti znamená odchod do hôr, chov kôz a pestovanie vlastnej zeleniny. Ak by sa práve táto extrémna forma dobrovoľnej skromnosti rozšírila masovejšie, znamenala by civilizačný krach. Lenže to nie je reálna alternatíva, iba sporadický útek mestom nabažených a vnútorne neuspokojených jedincov do zdanlivej selanky.  Ale sú tu aj alternatívy oveľa prijateľnejšie a v čase finančnej krízy aj celkom užitočné.
Stačí sa správne naladiť a vyzbrojiť dobre znejúcimi argumentmi. Vo svete je veľa rôznych hnutí, ktoré presvedčivé argumenty ochotne poskytnú. Ak aj človeka celkom vnútorne nepresvedčia, pripravia ho na  zaujímavú obhajobu svojho skromnejšieho živobytia pred svojím nechápavým okolím. Alebo pomôžu pri záchvatoch sebaľútosti z toho, že si nemôžem dovoliť toľko, koľko by som chcel.
Jedno z užitočných odporučení pre nových skromných napríklad znie: keď pri nakupovaní uvidíte vec, ktorá vás očarí, ale je nad vaše finančné možnosti, treba si povedať: „Nekúpim si to, ale nie preto, že si to nemôžem dovoliť, ale preto, že to nepotrebujem.“ A hneď sa odchádza z obchodu ľahšie a povznesenejšie nad prázdnou konzumnou spoločnosťou.

.aká móda?
Ak človek zistí, že oblečenie, ktoré má v skrini, je stále pohodlné a dobre vyzerajúce, hoci trošku mimo súčasného módneho smeru, a nechce alebo nemôže meniť šatník, stačí prijať koncept tzv. pomalej módy. Tá sa vyznačuje tým, že vecí sa kupuje menej, ale zásadne sa ide po kvalite. Patrí sa však pri nákupe takéhoto odevu predavačky aspoň pro forma opýtať, či pri jeho výrobe nebola zneužitá detská práca.
K pomalej móde patrí aj prešívanie totálne nemoderných odevov na nové kúsky. Šijacie stroje po našich babičkách ešte v mnohých domácnostiach existujú, hoci sú dnes často zmenené na dekoratívne stojany na dajakú exotickú kvetinu. Stačí tie krásne staré stroje oprášiť a oživiť. Ak ešte fungujú na šliapacie kolo, tak móda ušitá na tomto stroji bude naozaj pomalá.


.exotická dovolenka?
Šetrenie na exotických dovolenkách je vyslovene módnou záležitosťou. Kto by chcel v dnešnej dobe zanechávať silnú ekologickú stopu leteckým presúvaním sa kamsi na Malé Divy? Stačí si vybrať nejakú ekofarmu vo svojej krajine, zažiť ranné východy slnka uprostred práce na poli či západ slnka pri zaháňaní oviec. Alebo sa vybrať kúsok za hranice na málo známe chodníčky Podkarpatskej Rusi či do vínnych pivníc Moldavska a exotika je zaručená. O finančných úsporách taktne nehovoriac.

.ekopotraviny?
Do kategórie luxusného tovaru, bez ktorého sa dá prežiť, sa dostali aj ekologicky čisté potraviny. Už žiadna sezamová tyčinka za šesťdesiat korún a žiadny špaldový chlebík podľa pôvodnej receptúry za päťdesiatku. K novej skromnosti patrí aj nová úprimnosť. Tak si teda priznajme: biokútiky nám za vysokú cenu predávajú najmä uspokojujúci pocit, že robíme niečo pre seba a životné prostredie. Lenže oveľa trendovejšie a úspornejšie je orientovať sa na lokálneho dodávateľa. Stačí zájsť na miestny trh. A potom je tu aj iný variant, dobre zažitý v časoch komunizmu. Čo tak uvariť si opäť doma vlastný lekvár, naložiť domácu kapustu či vyrobiť vlastnú klobásu? Naši rodičia ešte recepty na tieto dobroty majú celkom isto niekde odložené.
Ak človek v rozhovore s priateľmi mimochodom spomenie, aké odporné sú mu rôzne rýchloobčerstvovacie globálne siete, ako ničia lokálnych výrobcov a škodia zdraviu, nikomu z počúvajúcich potom nenapadne, že naša domáca výroba potravín je trošku aj z núdze cnosť. Že človek prosto na tie drahé žemle nemá. No a čo? A mimochodom: Kto by dnes jedol zabité zvieratá, keď je tu chutná (a lacná) sója?

.nové auto?
Naozaj treba ďalšie nové auto, ďalší požierač svetových zásob ropy a ďalší nový výfuk? Nestačí bicykel či miestny vláčik? Minimálne ekologické stopy a k tomu príjemná filozofia „pomalého života“, ktorú vyznávajú v rôznych hnutiach sveta tisícky ľudí. Netreba si potom už platiť žiadne meditačné kurzy či výlety do tibetských kláštorov, kde sa za drahé peniaze učia vystresovaní ľudia spomaľovať svoje životné tempo. Stačí presadnúť z rýchleho auta do vlečúceho sa autobusu či meškajúceho vlaku a človek má zrazu dostatok času na meditáciu aj vnútorné spomalenie.

.elektronika?
Prečo? Načo? Mikrovlnka predsa vysáva z jedla väčšinu antioxidantov a vitamínov. Dlhodobé počúvanie hudby cez slúchadlá môže natrvalo poškodiť sluch. Nadmerné telefonovanie z mobilu prehrieva mozog. Na internete sú tisícky podobných zistení, ktoré môžu a nemusia zodpovedať pravde, ale na vysvetlenie, prečo človek nezakúpi novú elektroniku či drahší kredit na mobil, určite postačia.
Nový televízor, načo? Vychádzajú predsa také úžasné knihy! A imidž elitného intelektuála je opäť o čosi silnejší a zopár koruniek či vlastne eur sme opäť ušetrili – kým sa z tej krízy svet nevyhrabe a my si opäť nebudeme bezuzdne užívať plody konzumnej spoločnosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite