Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Olga Tokarczuk: Pravek a iné časy; VÝSTAVA 70-te roky. Vtedy bola budúcnosť; HUDBA James Blake: The Colour in Anything

KNIHA
Olga Tokarczuk: Pravek a iné časy (Premedia 2015)

Pravek je názov poľskej dediny. Pre jej obyvateľov je najdôležitejší ich každodenný život. Historické udalosti ich neobídu, no napriek tragédiám posilnia chuť žiť, lebo i smrť berú prirodzene. Sú to príbehy niekoľkých generácií i zvláštnych samotárov. Všetci však, ako jeden kolektívny hrdina, žijú najmä s prírodou. Autorka vložila do textu nadprirodzené bytosti, anjelov, mýtické rozprávkové postavy. Prelínanie reálneho a fantazijného je dobré a príťažlivé. Lyrickosť sa strieda s naturalizmom, v antinómii je tu krása i mrzkosť, dobro i zlo, ktoré na rozdiel od rozprávky často víťazí. Dej sa odohráva od roku 1914 po 80. roky a toto obdobie je aj obrazom toho, ako čas, historické udalosti a civilizácia negatívne zasiahli do života obyvateľov Praveku. Spočiatku ľudia a príroda (často personifikovaná) žijú v jednote a nezrozumiteľnosť prírodných zákonitostí vytvára v próze tajomnosť a dramatickosť. Tokarczuk (ako psychologička) sa viac orientuje na dušu človeka, na to, o čom sa nehovorí, no čo sa prežíva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite