Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návrat ku koreňom festivalu

.mário Gešvantner .časopis .kultúra

Dobrovoľné vstupné, žiadne reklamy, po ochranke ani stopy. Podujatie na mieste zaniknutej obce Pelhřimovy na česko-poľskej hranici je pokusom o návrat k festivalom, aké boli na začiatku svojho vzniku. A krásne to funguje.

Bol to taký spontánny nápad – skupina Bratři Orffové vyhrala v roku 2014 českú obdobu Grammy, cenu Apollo pre najlepší album roka a s ňou aj odmenu 60-tisíc českých korún. Nepísaný líder skupiny Lukáš „Lelek“ Novotný pri preberaní ocenenia vyhlásil, že peniaze vrátia do hudby, hudobníkom a fanúšikom. Hneď v lete tak zorganizoval spolu s kamošmi akési stretnutie spriatelených skupín a kapiel, ktoré ho práve vtedy zaujali. Pomenovanie „festival“ použiť nechceli a už vôbec nechceli použiť názov obce Pelhřimovy, ale nakoniec sa to tak ujalo. „Mal to byť skôr pravý opak toho, ako sú dnes zväčša vnímané hudobné festivaly. Chceli sme len zorganizovať stretnutie ľudí s hudbou a prírodou,“ spomína Lukáš. „A bol to naozaj jedinečný zážitok. Mal nesmiernu silu niečoho neočakávaného.“ Ohlasy boli nadšené a akcia bola dokonca nominovaná na cenu Vinyla za hudobný počin roku 2014.

uprostred ničoho

Práve v Pelhřimovech sme sa rozhodli odštartovať tohtoročnú festivalovú sezónu. Podľa chalanov z Nvmeri, ktorí tam hrali vlani, už vieme, že do navigácie netreba dať český názov, ale poľský Pielgrzymow. Hneď za Krnovom sa dostávame do Poľska a po úzkych cestičkách kopírujeme hranicu. Po malom kamennom mostíku prechádzame cez hraničný potok Troja a sme na poľnej ceste, ktorá nás dovedie až do areálu festivalu. Teda, areálu... Keďže sa neplatí vstupné, nie je tu žiadna ochranka ani žiadna vstupná brána.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite