Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Peter Ackroyd je presne tou literárnou autoritou, pri ktorej je relevantné sa pýtať, ako to, že tento človek až dosiaľ unikal prílišnej popularite. Nie v Anglicku, tam sa teší pozícii jedného z najrešpektovanejších žijúcich spisovateľov, ale u nás.

Iste, svoj okruh čitateľov tu má, ale že by jeho knižky trčali v kníhkupectvách na tých najvychytenejších miestach, to zas nie. Ani v Ženskom klube o ňom ešte nevraveli. Ackroyd je britský autor v tom zmysle, že sa esenciálne venuje Anglicku, Británii, Albionu, a tak ďalej. Golem z Londýnských doků sa svojho času stal bestsellerom, hoci až v Levných knihách, kde skončil prakticky celý náklad, ale vďaka šuškande sa tam príliš neohrial. Newtonov beletrizovaný životopis nazvaný celkom prozaicky Newton sa už predával podstatne lepšie, nakoniec sa vypredali aj ďalšie životopisy, nie ľudí, ale miest, Londýna a Benátok, i fascinujúci portrét „anglickosti“ ako takej, Albion - kořeny anglické imaginace.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite