Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Genocídy v mene Boha

.andrej Bán .časopis .politika

Málokedy sa verejná diskusia zhodla na niečom tak jednoznačne. Nový post osobitného vyslanca pre náboženskú slobodu vo svete, na ktorý EÚ menovala Jána Figeľa, je vraj „trafikou“ pre doma neúspešného politika. Nič viac?

Pokúsme sa dostať ďalej, než sú emócie a obvyklé klišé o Bruseli odtrhnutom od reality a „nudnom“ Figeľovi, ktorý ho u nás trefne zosobňuje. Autor tohto článku uvedie iba dva príklady toho, ako zložito a paradoxne vyzerá prenasledovanie pre vieru v krajinách mimo Európy. A pozor, nejde o zámerné spomínanie islamu. Príklad prvý, Pakistan, rok 2007. Na severozápade krajiny, v meste Pešávar, kde sú na dennom poriadku útoky Talibanu, sa v nedeľu koná katolícka omša. V peknom kostole, ktorý tu pred viac ako sto rokmi postavili Briti, sa schádzajú veriaci. Strážia ich chlapíci s kalašnikovmi: nedávno tu džihádisti na jeden z takýchto kostolov zaútočili.

Omša je trochu iná ako u nás. Ženy majú zahalené vlasy, stoja naľavo. Muži sú napravo. Pri oltári je úplne zahalená soška, akási postava. Nevidno jej ani tvár. Ak závoj nadvihnete, zbadáte čosi dôverne známe – Pannu Máriu. „Sme v moslimskej krajine,“ vysvetlia vám miestni.

Príklad druhý, Libanon, rok 2009. Na okraji Bejrútu žije množstvo utečencov z Iraku, z krajiny, ktorá sa od vojny v roku 2003 prepadáva do chaosu a reťazca násilia. Utiekli z nej aj kresťania. Pomáhajú im ľudia z tímu profesora Vladimíra Krčméryho. Utečenci hovoria o svojich zážitkoch: bombové útoky džihádistov na kostoly, rabovanie, vraždenie, vyháňanie. „Za Saddáma sa až aké hrozné veci nediali, cítili sme sa ako kresťania bezpečnejšie,“ povedia mnohí. O čom to vypovedá?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite