Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nespokojný tréner

.martin Mojžiš .časopis .spoločnosť

Reprezentačného trénera Zdena Cígera nie je možné posudzovať bez celkového kontextu nezdravých pomerov v slovenskom hokeji. Bez tých pomerov by totiž takmer určite nebol reprezentačným trénerom.

Zdeno Cíger je svojský chlapík s výnimočnou hokejovou kariérou, plnou nezávislých rozhodnutí. Do NHL ho draftovali ako 19-ročného ešte za komunizmu. V sezóne 1995/96 nazbieral za morom 70 kanadských bodov a od Edmontonu Oilers dostal ponuku na veľmi slušnú zmluvu. Odmietol ju a vrátil sa na Slovensko. Pre .týždeň to v rozhovore spred dvoch rokov komentoval takto: „Nechcel som tam silou-mocou zostať a zarobiť čo najviac peňazí. Keď som mohol utiecť, tak som utiekol. Ja som tých Američanov príliš nemusel.“

Päť rokov hral v Slovane, pričom v rokoch 1997 až 1999 bol kapitánom slovenskej reprezentácie. Neskôr sa vrátil do NHL, ale nevydržal tam ani celú jednu sezónu. Potom odohral za Slovan ešte tri sezóny a nastúpil aj v závere štvrtej, ale v roku 2006 s aktívnou činnosťou definitívne skončil a z hráča sa stal tréner.

od repre k deťom

Hneď v prvej sezóne si to vyskúšal na klubovej (ako hlavný tréner Slovana) aj na reprezentačnej úrovni (ako asistent Júliusa Šuplera). V jednom aj v druhom prípade ťažko znášal, že mu do toho hovorí priveľa ľudí. Z majstrovstiev sveta v Moskve chcel dokonca odísť, pretože „tam vedenie hlasovalo o tom, kto pôjde reprezentovať, dokonca aj doktor hlasoval“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite