Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí sudcovia počúvajú vrchnosť

.tomáš Němeček .časopis .téma

Je to sociologická záhada, ktorej dokonalé vysvetlenie možno nebudeme mať nikdy. Ale z nejakého dôvodu je česká justícia výrazne lepšia ako slovenská – dokonca patrí k najlepším v postkomunistických krajinách. Ukazuje to ktorákoľvek metodika, ktorú si vyberiete.

Môžete si napríklad vziať správu „2016 EÚ Justice Scoreboard“ z tohtoročného apríla: v rámci Európskej únie prepadá slovenská justícia v dvoch kategóriách. Po prvé tu trvajú insolvencie a bankroty najdlhšie v celej EÚ; veritelia si v priemere počkajú na peniaze 4 roky (v Česku 2 roky). A po druhé sa Slovensko vymyká nedôverou populácie v justíciu: súdom verí podľa prieskumu Eurobarometer len 21 percent Slovákov. Tak zle na tom nie sú ani Bulhari a Taliani (zatiaľ čo v Česku verí justícii približne 50 percent opýtaných).

Ak chcete pohľad ekonómov a biznismenov, možno si prečítať Global Competitiveness Report 2015-2016, ktorý vypracováva Svetové ekonomické fórum. Českú republiku počíta medzi krajiny s vysokou nezávislosťou súdnictva – radí ju na 50. miesto, kým Slovensko na 125.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite