Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozdiely majú svoj pôvod vo feudálnych pánoch

.lucia Piussi .časopis .téma

Osemtisíc tých najlepších mladých ľudí zo Slovenska odchádza študovať na české vysoké školy. Osemtisíc ročne. Len dvadsať percent z nich sa po skončení štúdia vracia domov.

Tí najnadanejší Slováci zachraňujú nielen seba, ale aj české školstvo. Zvyšujú jeho úroveň a konkurencieschopnosť a zahladzujú stopy po demografickej kríze. Českí akademici sú za nadaných Slovákov vďační. Akoby aj nie. A my tu, na Slovensku? Zatiaľ čo na prijímacích skúškach na dokument na FAMU praskajú švíky s tými najtalentovanejšími spod Tatier, naposledy sa na štúdium dokumentaristiky na bratislavskú VŠMU (ktoré sa otvára každé dva roky), hlásili traja ľudia.

Väčší dôkaz o priepastných rozdieloch medzi slovenským a českým školstvom ťažko nájdeme. Odhadujem, že dobrá polovica pražských návštevníkov našich koncertov sú práve títo Slováci. Je ich tam ako hadov. Nielen, ale aj vďaka tomu máme v českých veľkomestách komu hrať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite