Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červená Dilma v bielych podkolienkach

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Dcéra bulharského komunistu, ktorý zbohatol v Brazílii, žiačka súkromných škôl, členka ozbrojených maoistických brigád, prezidentka – to všetko bola, či je Dilma Rousseff. Teraz líderke Brazílie hrozí súd a jej krajine len tri mesiace pred olympiádou chaos.

Dilmu Rousseffovú pravdepodobne zbavia prezidentskej funkcie. Brazília, kde sa o tri mesiace budú konať olympijské hry, dostáva zabrať. Protesty, politická nestabilita a obavy z vírusu zika vytvorili atmosféru, čo nepraje olympijskému duchu ani biznisu, aký by olympiáda priniesla brazílskej ekonomike. Prezidentka sa bráni, že obvinenia z korupcie voči nej sú vyfabrikované. Uvidíme, čo povie súd, Dilma by však rozhodne nebola prvou radikálnou ľavičiarkou, ktorá od ideálu „všetkým rovnako“ časom postúpila k zásade „mne predovšetkým“.

Brazílska prvá dáma má za sebou pestrý životný príbeh, ktorý sa začal v bulharskom Gabrove. Tamojší rodák Petar Rúsev mal v dvadsiatych rokoch 20. storočia ťažkú dilemu. Rozhodoval sa, či odíde z Bulharska, kde mu pre aktivity v zakázanej komunistickej strane hrozilo väzenie. Keď napokon cez Francúzsko emigroval do Brazílie, sotva mohol tušiť, aké dôsledky bude mať jeho príchod pre túto veľkú juhoamerickú krajinu.

Usadil sa v meste Belo Horizonte a z komunistu sa stal veľkopodnikateľ. Staval a predával nehnuteľnosti, vybudoval si biznis impérium. Po čase sa oženil s dcérou miestnych veľkostatkárov a mal s ňou tri deti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite