Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doktora Ratha som vychoval

.časopis .téma

S bývalým českým politikom a publicistom Miroslavom Mackom o mieste facky vo výchove, ako aj o jeho slávnej facke, ktorú uštedril ako moderátor odbornej konferencie pozvanému rečníkovi, českému exministrovi zdravotníctva Davidovi Rathovi.

S bývalým českým politikom a publicistom Miroslavom Mackom o mieste facky vo výchove, ako aj o jeho slávnej facke, ktorú uštedril ako moderátor odbornej konferencie pozvanému rečníkovi, českému exministrovi zdravotníctva Davidovi Rathovi.


.mala vaša verejná facka, ktorú od vás zinkasoval David Rath, výchovný účinok?
Povedal by som, že mala. Mojím hlavným dôvodom bolo, aby neťahal manželky a rodinných príslušníkov do politických šarvátiek, toho sa totiž na mne dopustil. (Rath o Mackovi povedal, že si svoju manželku vzal pre peniaze – pozn. redakcie). Odvtedy som nezaznamenal, že by niečo podobné zopakoval. Neprekážajú mi pritom ostré politické súboje, tie, naopak, do politiky patria, prekáža mi však zaťahovanie členov rodiny do politiky, ktoré s ňou nemajú nič dočinenia.

.nezníži sa politik fackou na úroveň toho, koho trestá – hoci aj spravodlivo?
Myslím, že záleží na načasovaní. Nehovorím o mojom prípade s Rathom, ale všeobecne. Niekedy je facka, povedzme pri výchove dieťaťa, viac než akékoľvek presviedčanie, dohováranie či iné výchovné prostriedky. Samozrejme tým netvrdím, že rodičia majú svoje deti nejako mlátiť, to určite nie.

.dali ste niekedy svojim deťom výchovnú facku?
Vychoval som dve deti, dnes sú už dospelé, ale v živote odo mňa facku alebo akýkoľvek fyzický trest nedostali.

.prečo?
Asi preto, že boli dobre vychovateľné a vychované aj bez toho (smiech).

.ako ste na tom boli v detstve vy, dostali ste nejakú výchovnú?
To viete, že áno. Keď som niečo zlé urobil, tak trest prišiel okamžite. Môj otec mal trojnásobnú ruku ako mám ja, pretože bol sochár pracujúci s kameňom, takže keď bolo treba, dostal som poriadnu...


.ako to spätne hodnotíte?
Myslím, že tie tresty pomohli. Jednak preto, že prišli okamžite po previnení, ale samozrejme aj inak.

.zažili ste niečo podobné aj v škole?
Mal som jedného učiteľa z obecnej školy, ktorému sme vtedy, keď sme urobili niečo zlé, museli natočiť ruku a dostali sme pravítkom tak, až nám prsty napuchli ako klobásy. Bol to však mimoriadne spravodlivý muž, každému bolo jasné, že to bolo za takú lotrovinu, že sme si to zaslúžili. A nikto sa nikdy nesťažoval, pretože vedel, že dostal po práve. A keby som to bol povedal doma, bol by som dostal ešte pridané, lebo bolo jasné, že som si trest zaslúžil. Na toho učiteľa spomínam s láskou.

.čo si myslíte o zákone, ktorým európske štáty zakazujú akékoľvek fyzické tresty?
Žijeme, žiaľ, v dobe, keď triumfuje pozitivistické právo a na akýkoľvek problém, aký sa vyskytne, chceme ušiť nový paragraf a nový zákon vo viere, že ho tak zvládneme a vyriešime. Myslím, že dnes už nežije človek, ani žiadny slovutný právnik, ktorý by poznal všetky zákony a rozumel im. Zlé je, že pritom všetkom chceme, aby na všetko bola nejaká sankcia, čo je absolútne absurdná situácia.

.čo je základné nedorozumenie presadzovateľov takýchto zákonov?
To, čomu rozumie každý normálny človek. A síce, že je dramatický rozdiel medzi tým, či sa matka zaženie na dieťa, ktoré vie, že niečo nemá urobiť, a predsa to urobí a dá mu na zadok a niekým, kto dieťa kruto bije a týra.

.čo takéto zákony vyriešia?
Problém násilia žiadny zákon nevyrieši. Ide o každodennú výchovu ľudí, súbor faktorov, pôsobenie ľudí z okolia, pôsobenie prostredia, jednoducho, každodenná mravčia práca.
Naopak podobné zákony spôsobujú prebujnenosť a nadmernú mieru legislatívy na všetko. Namiesto jednoduchých a jasných noriem na obmedzený počet problémov tu máme ich labyrint.

.máte pocit, že na niekom v českej alebo slovenskej politike vidieť, že jeho rodičia zanedbali výchovné facky?
Týka sa to, samozrejme, doktora Ratha, ale našlo by sa ich aj viac...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite