Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvý moslimský starosta Londýna

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Jeho starí rodičia sa po rozdelení Indie presťahovali do Pakistanu, rodičia krátko pred jeho narodením prišli do Británie.

Sadiq Khan je prvým moslimským starostom Londýna, hoci jeho zvolenie neprebehlo bez kontroverzií.

Môže sa stať novou tvárou britskej ľavice, ak tú starú úspešne pošle do minulosti. Málokto pochybuje o tom, že Sadiq Khan sa z miesta londýnskeho starostu časom odrazí vyššie. Má ambície, má drajv. A zatiaľ mu ide karta. Londýn sa opäť priklonil doľava, čo je tu, napokon, tradícia. Odchádzajúci konzervatívny starosta Boris Johnson bol skôr výnimkou.

syn šoféra autobusu

Khan sa narodil v Londýne a vyrástol v skromných pomeroch. Jeho rodičia mali okrem neho ešte šiestich synov a jednu dcéru, a vychovali ich v trojizbovom sociálnom byte. Chodil do obyčajných škôl, otec, šofér autobusu, na iné nemal. Na vysokej škole spočiatku študoval matematiku a fyziku a chcel sa stať zubným lekárom, až kým od istého učiteľa nedostal radu, aby sa zameral na právo. Dotyčný pedagóg si totiž všimol jeho výrečnosť a lásku k diskusiám. Khan pôsobil na súdoch v ľudskoprávnych sporoch, no napokon sa jeho budúcnosť zvrtla inak.

Vrhol sa totiž na politiku u labouristov. Stal sa poslancom za Tooting a v roku 2010 sa v tvrdom volebnom boji obhájil pred konzervatívnym protikandidátom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite