Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Decentný extrémista

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Norbert Hofer je politickým vzorom Andreja Danka. Ale to nie je jediný dôvod, pre ktorý by nás mal víťaz prvého kola rakúskych prezidentských volieb zaujímať.

Nie všetci extrémisti sa do politiky prebíjajú s dupotom kanád a s vulgárnymi pokrikmi, aby potom zaryto mlčali pred mikrofónmi médií. Niektorí prichádzajú potichu, decentne, s úsmevom, a každému radi odpovedia na otázku. Ich názory sa od tých skôr menovaných neodlišujú. Hádajte, ktorí sú nebezpečnejší?

s revolverom sa nebojí?

Štyridsiatnik Norbert Hofer patrí k decentným extrémistom. Nosieva síce zbraň, čo v európskej tradícii rozhodne nepôsobí neškodne, ale vie, že krikom získa menej ako trpezlivým presviedčaním. Odmieta islam v Rakúsku, všeobecne nechce „priveľa cudzincov“, kritizuje Brusel, ale obhajuje režim Vladimíra Putina v Rusku.

Rád však hovorí s úsmevom a zdvorilo. Aj lídra svojej strany (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho presvedčil, aby stlmil ohnivú rétoriku. Aj vďaka odsunu Stracheho do úzadia Hofer vyhral prvé kolo prezidentských volieb v Rakúsku. Dostal vyše 36 percent hlasov, hoci prieskumy mu predpovedali približne o desať menej. Navyše sa to stalo za vysokej účasti voličov – takmer 69 percent. Hofer sa chystá do druhého kola. Jeho protikandidátom bude Alexander Van der Bellen, nezávislý kandidát s podporou Strany zelených.

Van der Bellen má oproti Hoferovi nevýhodu – svoj vek (72 rokov), no ak sa Rakúšania zjednotia proti Hoferovi za ním, môže tento hendikep prekonať. A Rakúšania sa možno zjednotia, aby Hofera porazili. Nemálo z nich má v živej pamäti sankcie, ktoré uvalili niektoré krajiny Západu na Rakúsko v 90.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite