Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Jan Svěrák?

.peter Bálik .časopis .profil

Snímka Eva Nová sa stala slovenským kandidátom na prestížne filmové ocenenie Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. O jej režisérovi Markovi Škopovi sme písali v apríli.

Slovenský Jan Svěrák? Milan Petrovič/Česká editoriální fotografie/profimedia Marko Škop sa dostal od dokumentu k hranému filmu. Eva Nová je jeho celovečerným hraným debutom.

marko je slovenský Sveřák,“ tvrdí producent a režisér Mário Homolka o filmárovi, ktorý prešiel z dokumentu na hraný film.

Kvalita v slovenskom filme dlho prežívala iba vďaka generácii mladých slovenských dokumentaristov, ktorá vyšla z VŠMU na konci deväťdesiatych rokov. V poslednom čase sledujeme zaujímavý fenomén: viacerí autori, ktorí nakrútili silné dokumenty, postupne prechádzajú na hrané filmy. Juraj Lehotský nakrútil film Zázrak, Jaro Vojtek má konte film Deti, Zuzana Piussi zas spravila hybridný dokument/film Babička. Najďalej z nich to nateraz dotiahol režisér Marko Škop, ktorého film Eva Nová s Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe získal až päť sošiek ocenenia Slnko v sieti. Získal aj Slnko v sieti za najlepší slovenský film uplynulého roka.

autentickí herci

Marko Škop dal širšej verejnosti o sebe prvýkrát vedieť dokumentom Iné svety (2006), akýmsi insiderským pohľadom do regiónu Šariš, z ktorého pochádza. Na východe Slovenska má svoje korene aj jeho ďalší film – ešte úspešnejší dokument Osadné (2009) opisujúci cestu troch Rusínov do Bruselu a naspäť. Film Eva Nová (2015) je Škopovým prvým filmom a je o bývalej alkoholičke, ktorá chce znovu nadviazať vzťahy so svojou rodinou. „Mnoho dokumentaristov má ambíciu nakrútiť hraný film. Tak ako sa hokejista túži dostať do NHL, tak dokumentarista túži získať cenu za hraný film. Hraný film má červený koberec, dokument ho nemá,“ vysvetľuje filmový producent Mário Homolka posun viacerých slovenských dokumentaristov k hranému filmu.

„Vo svojich filmoch nikdy nezradí, neurazí ani nezosmiešni človeka, ktorého má pred kamerou.“

Marko Škop (41) sa tentoraz rozhodol, že nebude poskytovať k filmu ďalšie rozhovory, preto sa musíme uspokojiť s tým, čo v roku 2015 povedal pre SME.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite