Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Breivik na tvorivom pobyte

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Už keď Andersa Behringa Breivika v roku 2012 odsúdili na 21 rokov väzenia, vynorila sa otázka, či nórsky systém zvládne uväznenie masového vraha. Dnes je jasné, že ho nezvláda.

Anders Behring Breivik obvinil nórsky štát, že s ním neľudsky zaobchádza, a súdny spor sčasti vyhral. Zdá sa, že väznica, v ktorej si odpykáva trest, bude musieť zmeniť prístup. Je to škandál – z viacerých príčin.

odsúdený na vlastnú žiadosť

Po prvé, Breivik je bez akejkoľvek pochybnosti zvrhlý vrah. V júli roku 2011 odpálil nálož v aute v nórskom hlavnom meste Oslo, ktorá zabila osem ľudí. Na ostrove Utøya postrieľal 69 ľudí – účastníkov letného tábora nórskej ľavice. Väčšinu jeho obetí predstavovali tínedžeri. O Breivikovej vine nemožno pochybovať, aj motiváciu objasnil jednoznačne – obete považoval za zradcov, lebo vyznávali ideológiu multikulturalizmu, a tak ohrozovali „čistotu nórskej krvi“.

Po druhé, Breivik bol odsúdený právoplatne, dokonca na vlastnú žiadosť. Keď po jeho zločinoch zaznela otázka, či nie je duševne chorý, Breivik sa postavil proti. Bojoval za to, aby ho uznali za zodpovedného za svoje činy. Bál sa, aby označenie za šialenca neznížilo apel jeho ideológie. Dokonca to vyzeralo, akoby sa do väzenia tešil. Možno si ho zmýlil s dlhodobým tvorivým pobytom, počas ktorého bude mať zabezpečenú stravu aj byt, dosť času a pokoja na to, aby mohol spisovať svoje názory a šíriť ich do sveta. Lebo o šírenie vlastných chorých názorov Breivikovi šlo predovšetkým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite