Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

My čakáme na pád

.anton Vydra .časopis .literatúra

Kto žije vo väčších predsudkoch? Tí z nás, ktorí si vravia demokrati, alebo tamtí, ktorí sa hlásia k národnému socializmu a jeho najrozličnejším odnožiam?

A čo sa stane, ak dáme aspoň na chvíľu predsudky bokom?

Stane sa zrejme dialóg. Alebo súboj, zápas medzi dvoma či viacerými ideologickými postojmi. V tom sú dialógy poučné: môžeme lepšie rozumieť našim protivníkom. No dialógy môžu byť aj nebezpečné, najmä pre tých, ktorí trvajú na čistote svojich postojov. Z trenia medzi tézou a antitézou sa vždy rodí niečo zložené z oboch. Núti nás to prehodnocovať svoje postoje. A tak môžeme lepšie rozumieť aj sami sebe a tomu, čo sme vo svojich postojoch zanedbali.

písať si s náckom

Kedysi v roku 2008 poslal jeden mladý muž z Košíc e-mail Fedorovi Gálovi. Nepodpísal sa, no zato sa neváhal rozpísať napríklad o tom, že hoci nie je priaznivcom konšpiračných teórií, tak údaj o šiestich miliónoch obetí usmrtených vo vyhladzovacích táboroch považuje za „do neba volajúcu drzosť“. „Dokážete sa odosobniť od svojich rodičov?“ pýta sa Gála hneď v prvom e-maile. Tak sa začala ich korešpondencia. O identite toho muža vieme málo, o psychologickom profile celkom dosť. Anonymita Košičana ostane v knihe až do konca skrytá za pseudonymom „Matej“.

Boli časy, keď tento Matej čítaval Domino fórum, píše, že stihol aj prvý ročník .týždňa, no potom do jeho života zasiahla skúsenosť práce vonku, „hrdlačenia po skladoch a fabrikách“. „A tak sa začali,“ spomína, „zaujímavé paralely medzi mojím a Hitlerovým životom.“ To ho prinútilo prehodnotiť svoje ideové presvedčenie (či dokonca vieru) a stal sa z neho zástanca národného socializmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite