Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Panama Papers, dvojsečná zbraň

.marína Gálisová .časopis .politika

Panama Papers vrhli svetlo na daňové raje a vyvolali vlnu pobúrenia, ktorá už zhodila z kresla jedného premiéra. S tým pobúrením je to však zložitejšie.

Tak ako so samotnými daňovými rajmi.

Panama Papers predstavujú obrovské množstvo uniknutých informácií: 11 a pol milióna dokumentov patriacich panamskej právnickej firme Mossack Fonseca. Nevie sa, kto únik spôsobil, Mossack Fonseca tvrdí, že na ňu zaútočili hackeri a použili servery umiestnené v Európe. Firma už podala trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže údajov.

Dokumenty sa týkajú 214-tisíc subjektov a pokrývajú obdobie od roku 1977 do konca roku 2015. Väčšinou ide o e-maily, ale aj zmluvy a kópie pasov. Keďže firma Mossack Fonseca pre svojich klientov zakladala spoločnosti v tzv. daňových rajoch, dokumenty sa týkajú tejto činnosti a odhaľujú vlastníkov či zdanlivých vlastníkov takýchto spoločností.

putin aj Porošenko

Zatiaľ z Panama Papers vyplýva, že služby firmy Mossack Fonseca využilo množstvo politikov, lídrov krajín a celebrít zo športu i šoubiznisu. Bol to pre nich síce drahý, ale zjavne dosť efektívny spôsob, ako v daňových rajoch ukryť aspoň časť svojich príjmov.

Samotnou podstatou daňového raja je totiž nielen fakt, že ide o krajinu s nízkym či nulovým stupňom zdanenia príjmov (najmä z kapitálu). Dôležité je, že daňový raj má zákony o utajovaní, ktoré prakticky znemožňujú zistiť, kto spoločnosti, založené v ňom, vlastní. To využívala Mossack Fonseca pre svojich klientov. Navyše im mala pri zakladaní spoločností radiť, ako sa dajú využívať tzv. biele kone, nastrčení vlastníci firiem. Takto pomohla napríklad hlavám diktátorských režimov, ktorým sankcie inak bránia obchodovať na medzinárodnom trhu. Oni sa naň však dostali – skrytí za bielymi koňmi, ktoré im údajne Mossack Fonseca aj vyberala. Takto sa obohacovala napríklad blízka rodina sýrskeho diktátora Baššára al-Asada, blízki priatelia ruského prezidenta Vladimíra Putina, vdova po bývalom guinejskom diktátorovi, bývalý hlavný veliteľ venezuelských ozbrojených síl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite