Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krpce a čierna sanitka

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Určite vám už niekto rozprával fantastický až hororový príbeh, ktorý sa zaručene stal dobrému známemu vášho dobrého známeho. K šokujúcej pointe pribalil aj morálne ponaučenie. Napríklad o tom, že neradno osamelej vodičke brať do auta stopára.

Určite vám už niekto rozprával fantastický až hororový príbeh, ktorý sa zaručene stal dobrému známemu vášho dobrého známeho. K šokujúcej pointe pribalil aj morálne ponaučenie. Napríklad o tom, že neradno osamelej vodičke brať do auta stopára.
Toto ponaučenie patrí k príbehu, ktorý sa stal nedávno a neďaleko dobrej známej vašej známej, ktorá zobrala do auta na parkovisku hypermarketu stopára, ale keď si chcel silou-mocou presadnúť dozadu, tak sa zľakla a ušla. V aute však zostal jeho kufrík a na jej veľké prekvapenie sa v ňom nenachádzali papiere a doklady, ale nôž, chirurgické rukavice či iné vraždiace pomôcky.
Tak takému príbehu sa hovorí mestská povesť (tiež legenda alebo mýtus) a popri vtipoch je to najživšia súčasť dnešného folklóru každého mesta kdekoľvek na svete. Zbieraním a vedeckým spracovaním týchto historiek sa zaoberajú folkloristi všade tam, kde nezaspali dobu pri krpcoch a valaškách v medzivojnovom roľnícko-pastierskom romantizme.

V Čechách sa tejto tematike venuje etnograf Petr Janeček a ak vám po minulé roky ušli jeho dve skvelé knihy Černá sanitka a Černá sanitka druhá žeň (vydavateľstvo Plot), nemusíte smútiť, pretože Česká televízia bude od štvrtka vysielať rovnomenný seriál natočený podľa nich. Pätnásť dielov bude postupne reflektovať pätnásť tradovaných mestských povestí. Tie sú základom hraných desivých aj komických historiek, po ktorých bude v publicistickej časti opísaná ich história a vierohodnosť, okolnosti ich vzniku, šírenia a popularity.
Folklór sa neskončil zavesením posledného krpca na klinec vo Vlkolínci. Prostonárodné rozprávky a príbehy sa prezuli do modernejšej obuvi a nešíria sa len ústnou formou, nestačí im ani telefón, obľúbili si aj e-mail či masmédiá.
Česká televízia ide s dobou a ja dúfam, že s ňou pôjdu aj českí diváci, takže seriál sa neskončí pri prvých natočených dieloch. Že je o čom, dokladuje aj pripravovaná tretia kniha tejto série.
My si zatiaľ v našej verejnoprávnej televízii môžeme pozrieť slovenský pseudofolklór v podobe neviemkoľkej reprízy záznamu megalomanského folklórneho festivalu alebo niečo od Senzusu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite