Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet ako námet na maľbu

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra

Zdá sa mi, že ak sa niekto volá Balthasar Klossowski de Rola, až takto zvukomalebne, mal by byť verejne známy, tie slovká sa totiž veľmi dobre omieľajú v ústach.

Skúste: Balthasar Klossovski de Rola, Balthasar Klossovski de Rola... (No a mal by byť maliar. Možno aj zvukov.)

Ten muž je známy, pod pseudonymom Balthus je dokonca slávny, zaslúžene slávny. Veľmajster. A nič na veci nezmení ani skutočnosť, že ste to meno možno ešte nepočuli. Naopak, je načase zoznámiť sa. Aj preto, lebo má v súčasnosti veľkú výstavu vo Viedni, čo nie je z niektorých končín našej krajiny zas až tak ďaleko.

Balthus tvoril v časoch naozaj eruptívnych pohybov maliarskeho vesmíru, bol obklopený -izmami a ich vyznávačmi, ale ostával vášnivým obhajcom tradičnej maľby. Picasso mu vraj povedal: „Si jediný maliar svojej generácie, ktorý ma zaujal. Ostatní chcú maľovať ako Picasso. Ty nikdy.“ Veru nikdy.

život

Balthus si strážil svoje súkromie, obdobia strávené uprostred rušných spoločenských kruhov po čase menil za samotu vzdialenú frmolu a sústredenú na maľovanie. Keď v 60. rokoch minulého storočia chystali v Londýne výstavu a požadovali nejaké podrobnejšie biografické údaje, maliar im poslal telegram tohto znenia: „Žiadne životopisné detaily. Začnite: Balthus je maliar, o ktorom sa nič nevie. A teraz sa pozrime na jeho obrazy. S pozdravom B.“

Ale predsa len sa o ňom všeličo vie.

Narodil sa (1908 – 2001) 29. februára, taký dátum veru každý rok nebýva, vo Francúzsku, rodičovské korene však siahali do Poľska. Otec bol maliar a historik umenia, mama tiež maľovala, chodila do kurzu k Bonnardovi; v ich domácnosti sa stretávali mnohí umelci, a tak malý Balthasar i jeho brat Pierre (neskorší spisovateľ, filozof a výtvarník) od útleho detstva vyrastali v obklopení múz a intelektuálnych prúdení. V čase prvej svetovej vojny sa manželstvo Klossowských rozpadlo, mama so synmi sa presťahovala do Švajčiarska, v Ženeve sa zoznámila s básnikom Rainerom Maria Rilkem, stala sa jeho milenkou a on sa stal podporovateľom jej nadaných synov. Keď mal Balthasar trinásť rokov, vytvoril knižku perokresieb, príbeh chlapca a nájdeného mačiatka, a ten sa Rilkemu natoľko zapáčil, že k nemu napísal úvod a postaral sa, aby vyšiel tlačou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite