Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin by z nás mal radosť

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Nie je to hrubá kniha, takže sa dá prečítať pomerne rýchlo. Neobsahuje nijaké nové odhalenia a je vlastne len akýmsi zhrnutím už známych vecí. 

Pre našich poslancov by mala byť povinným čítaním. Teda aspoň pre tých, ktorí vedia čítať.

Redaktor českého Respektu Ondřej Kundra sa problematike ruskej rozviedky operujúcej v strednej a východnej Európe venuje dlhodobo. Jeho nová kniha Putinovi agenti – jak ruští špioni kradou naše tajemství opisuje známe prípady, o ktorých písal on sám v Respekte a mnoho iných novinárov v iných médiách. Konkrétne príklady sú poučné, celkový obraz je ešte poučnejší.

konkrétne príklady

Robert Rachardžo. Ruský agent pôsobiaci v Českej republike od roku 2003, odhalený v roku 2009. Jednou z jeho úloh bolo zbierať informácie o vysokopostavených českých generáloch. Po Rachardžovom odhalení museli traja z nich opustiť armádu a odísť do civilu, pretože sa stali pre armádu bezpečnostným rizikom. Prvý bol hlavným vojenským pridelencom Česka pri NATO, druhý zástupcom náčelníka generálneho štábu českej armády a tretí veliteľom prezidentovej vojenskej kancelárie. Po odhalení, ale ešte pred zadržaním, sa Rachardžovi podarilo utiecť do Ruska.

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. Pravdepodobní vrahovia bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý v roku 2000 utiekol do Británie. Litvinenko predtým odmietol zavraždiť v Londýne protiputinovského oligarchu Borisa Berezovského a neskôr tvrdil, že ruská FSB (následníčka KGB) stála za výbuchmi obytných domov v Moskve a Volgdoňsku, ktoré boli oficiálne interpretované ako teroristické útoky čečenských separatistov, a že Vladimír Putin osobne stál za vraždou novinárky Anny Politkovskej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite