Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mikloš Goes to Ukraine

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Vyzerá to možno na pohľad zvláštne – Ivan Mikloš sa na Ukrajine najskôr stal poradcom ministrov, a teraz má vyhliadky, že bude v Kyjeve ministrom financií.

Tento sled udalostí má logiku. Spája sa s ním však aj niekoľko „ale“.

Prvé „ale“ sa týka toho, či vláda, v ktorej Ivanovi Miklošovi ponúkli post, vôbec vznikne. Časť ukrajinského parlamentu by radšej ako vládu videla predčasné voľby.

komu by predčasné voľby vyhovovali

Ukrajina má ťažkosti. Nutne potrebuje pôžičku od Medzinárodného menového fondu, preto však musí doložiť, že pokračuje v reformách. Reformy sú potrebné, no bolestivé. Na tom sa priživujú populistickí politici: burcujú proti reformám, dúfajú v predčasné voľby a posilnenie vďaka hlasom frustrovaných voličov.

Pre reformy by bola istou nádejou vláda, ktorú chce vytvoriť strana Blok Petra Porošenka (BPP) a Národný front Arsenija Jaceňuka (NFF), v ktorej by bol aj Ivan Mikloš. Jej premiérom by mal byť Volodymyr Hrojsman.

Aby však vznikla, tieto dva subjekty musia mať väčšinu poslancov, ktorá snahu o kabinet podporí. Minulý týždeň mali stále iba 222 poslancov: 141 za Blok Petra Porošenka plus 81 za Národný front. Chýbali štyri hlasy.

„Obe strany, BPP aj NF, pracovali na dvoch scenároch vzniku koaličnej väčšiny,“ povedal pre .týždeň expert na Ukrajinu, riaditeľ SFPA, Alexander Duleba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite