Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA
Catherine Sauvatová: Alma Mahlerová, Argo

Podtitul tej knihy je veľavravný: ...a vždycky budem musieť klamať. Na prvý pohľad vyzerá Alma Mahlerová ako rakúsky Jára Cimrman. Každého dôležitého človeka svojej doby v Rakúsku poznala, prípadne bol jej milenec či manžel. Akurát to nie je vymyslená postava. Kto podľahol jej čaru? Tu je veľmi skrátený zoznam: maliar Gustav Klimt, skladateľ Alexander von Zemlinsky, dirigent a skladateľ Gustav Mahler (prvý manžel), architekt Walter Gropius (druhý manžel), maliar Oskar Kokoschka, spisovateľ Franz Werfel (tretí manžel)...

Ešte vo veku 54 rokov zviedla katolíckeho kňaza, ktorý ju priviedol k viere. Niečo v tej Alme muselo byť, a určite to nebola iba krása. Autorka sa snaží skúmať tento Almin fenomén, ale veľa toho neobjaví. Sauvatová často prízvukuje, aká bola Alma panovačná, sebastredná, neverná, k svojim milencom často aj krutá. Ale vždy znova a znova ich dokázala pritiahnuť, očariť, upútať. Čo to bolo? Prečo dokázala zaujať toľkých významných mužov a prečo každého z nich po čase podvádzala či opúšťala? Ťažko sa na to hľadá odpoveď, ale aj to hľadanie je vzrušujúce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite