Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemožno obviňovať obete

.časopis .téma

Exkluzívny rozhovor .týždňa s gruzínskym prezidentom Michailom Saakashvilim.

Exkluzívny rozhovor .týždňa s gruzínskym prezidentom Michailom Saakashvilim.


.prijali ste nás pred pol druhou v noci, po BBC a Wall Street Journal. Spávate vôbec v tomto čase?
Ale áno, štyri hodiny denne. Nejaké stretnutia mám ešte aj po vás.

.práve uplynul 21. august. Vidíte nejaké paralely medzi Československom v roku 1968 a tým, čo teraz deje u vás?
Vidím, aj keď si to nepamätám, lebo v auguste 1968 som mal iba pol roka. Čítal som nemeckú analýzu toho, ako sa vtedy Sovieti správali. Inváziu zdôvodňovali tým, že idú vlastne chrániť československých občanov. A potom, samozrejme, zmenili vládu. Rusko sa nezmenilo, stále používa tie isté prostriedky. Poliaci hovoria, že Rusko vlastne nikdy neútočí na susedov, len "chráni" svoje menšiny a občanov. To je presne to, čo sa teraz deje u nás. A vždy sa budú pokúšať presvedčiť európsku verejnú mienku, aby tomu uverila. Je jednoduché ospravedlňovať takéto akcie tým, že sa začnú obviňovať obete. Je však absurdné, ak vrah obviňuje svoju obeť z toho, že sa mu trebárs škaredo pozerala do očí.

.v Československu ostali sovietske jednotky viac ako 20 rokov. Ako dlho podľa vás ostanú tie ruské v Gruzínsku?
Viem, o čo sa Rusi teraz pokúšajú. Pokúšajú sa mať svoje enklávy v strednom Gruzínsku, ide im o destabilizáciu, odtrhnutie Abcházska. Prišli až takmer do Tbilisi a keby sa naša armáda správala inak, mali by sme tu váš rok 1968. Vašim politikom vtedy trvalo dlhšie, kým zareagovali. My sme mali politiku rýchlych krokov. Hodinu po vyhlásení amerického prezidenta Rusi svoj pokus vniknúť do Tbilisi zastavili.


.odídu však teraz ruské vojská?
Odídu z mesta Gori a z oblastí, kde je proti nim všetko obyvateľstvo. Očakávam, že v strede Gruzínska vzniknú ruské vojenské základne a Rusi sa budú tváriť ako ochrancovia Osetíncov. To je ich základný plán.

.správou dňa dnes bolo, že Rusko preruší vojenskú spoluprácu s NATO. Čo to podľa vás bude znamenať?
Myslím, že Rusko blufuje. Nepíše sa rok 1968 a nevládne Brežnev. Ten síce zbieral autá značky Mercedes Benz, ale to je jediná vec, ktorú mal so Západom spoločnú. Ideológiou týchto ľudí sú peniaze a nacionalizmus. Až keď prišiel Mníchov, pakt Molotov - Ribbentrop, Jalta, potom studená vojna, Západ si uvedomil, čo sa vlastne stalo. Niečo podobné je aj príbeh Gruzínska a summitu NATO v Bukurešti. Nie som Nostradamus, no hovorím západným lídrom, že s Ruskom ešte budú problémy.

.očakávali ste od Západu väčšiu podporu?
Nie. Myslím si, že sme dosiahli maximum. Keď Rusi začali útočiť a obsadzovať gruzínske územie, veľmi si dávali pozor na reakcie Západu. Američania a Európania sa už prebúdzajú.

.ak by ste mohli zmeniť nejaké vaše rozhodnutie za posledné týždne a dni, čo by to bolo?
Nemôžem zmeniť svoje rozhodnutia. Ale podstata je, že sme nemali príliš na výber. Očakával som, že nás Rusi napadnú, ale samého ma zaskočilo, akí sú arogantní a iracionálni.

.ako vidíte budúcnosť Gruzínska?
Gruzínsko je európska krajina. Dokazujeme to celému svetu. Je tu občianska spoločnosť, problémy sa tu nedajú riešiť vojensky, tak ako v Afganistane. Máme si nechať zničiť celú našu armádu, čo by Rusi s radosťou urobili? Trvalo by to niekoľko týždňov, ale nakoniec by to dosiahli. Nemyslím, že by sme mali takto postupovať. Budeme pokračovať v pasívnom odpore, obnovíme turistickú infraštruktúru, budeme sa integrovať do Európy. Dôležité je, že naši ľudia majú pocit morálnej výhody, pretože vidia, že boli napadnutí barbarmi, lúpežníkmi, ktorí si nectia civilizačné normy. Je to hrozná skúsenosť, ktorá nás však urobí silnejšími.

.máte nejaký odkaz pre ľudí na Slovensku a v Česku?
Naši politici nie sú práve jednotní v názore, kto je za túto vojnu zodpovedný. Viacerí obviňujú práve Gruzínsko. Nemožno obviňovať obete. Gruzínsko je v tomto prípade jasnou obeťou. Treba vyčkať, Rusko sa ešte pred svetom demaskuje a môže to mať vážne následky. Nerád by som mal pravdu, ale taká je moja predpoveď.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite