Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvaja pragmatici

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Americký prezident Barack Obama absolvoval historickú návštevu Kuby. Stretol sa s kubánskym lídrom Raúlom Castrom a jeho deklarovaným cieľom bolo ...

... pochovať posledné zvyšky studenej vojny. Nadšenie by však bolo predčasné.

Návšteva amerického prezidenta na Kube je míľnikom. Takmer 90 rokov na takzvaný ostrov slobody noha lídra USA nevstúpila. Zároveň to môže byť povzbudivý pohľad, keď sa hlavy donedávna znepriatelených štátov stretnú a na niečom aj dohodnú. Pomohol však príchod Baracka Obamu do Havany liberalizácii režimu na Kube? Pomohol obyčajným Kubáncom? To je diskutabilné.

čo Barack Obama pochováva

Pochovávanie studenej vojny je, mimochodom, neaktuálne. Tá na americkom kontinente prestala zúriť, odkedy Kuba prišla o podporu zo strany (bývalého) Sovietskeho zväzu. (To, že dennodenne vidieť, ako studená vojna vstáva z mŕtvych v Európe, návšteva Baracka Obamu na Kube ovplyvní len málo a nie pozitívne.)

Americký prezident prišiel pochovávať niečo iné. Jeho úmyslom je odoslať do dejín el bloqueo, teda embargo, ktoré USA uvalili na Kubu v roku 1960 po tom, čo kubánsky režim pod vedením Fidela Castra bez náhrady znárodnil americké ropné rafinérie.

Embargo, ako tvrdí Barack Obama, sa prežilo a zbytočne zaťažuje kubánsky ľud, keď znemožňuje americkým subjektom investovať na Kube a kubánskym subjektom čerpať z USA úvery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite