Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretia údržbárska

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Z programových priorít novej vlády je jasné, že žiadne kriesenie tatranského tigra sa konať nebude.

A hoci niektoré plánované opatrenia sú potrebné, najviac kričí celková bezradnosť koalície, čo s najpálčivejšími problémami krajiny.

Začnime pozitívami! Tie sa týkajú najmä víťazoslávneho rozhodnutia rodiacej sa tretej Ficovej vlády, zrušiť či zmierniť niektoré deformácie zavedené druhým Ficovým kabinetom. Napríklad daňové licencie známe aj pod názvom „daň zo straty“ majú byť zrušené k 1. januáru 2018. Ich odstránenie mali vo volebných programoch nielen všetky pravicové strany, ale dokonca aj SNS. Ich nepopulárnosť bola taká veľká, že možno aj v Smere sa teraz tešia ich zrušeniu pod zámienkou potreby ustúpiť koaličným partnerom. Prísľubom konca „žmýkania“ živnostníkov je zase zvýšenie možnosti uplatňovať si paušálne výdavky. Vďaka tomu štát bude brať tejto kategórii ekonomicky aktívnych osôb o niečo menej.

Vláda chce tiež znížiť daň z príjmov právnických osôb z dnešných 22 na 21 percent. S tým, že každý rok sa bude prehodnocovať možnosť ďalšieho znižovania. Zníženie korporátnej dane o jeden percentuálny bod je lepšie, než (ako sa vraví) „dostať päsťou do oka“. No keďže v Česku, Poľsku a Maďarsku má táto daň sadzbu 19 percent, ide skôr o symbolický krok. A hoci sa na konci minulého volebného obdobia podaril druhej Ficovej vláde husársky kúsok so získaním automobilky Jaguar Land Rover, s ostatnými krajinami V4 aj naďalej súťažíme o investície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite