Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fico III? Kontinuita Fico II

.peter Schutz .časopis .téma

Vláda Fico III, ktorú menoval v stredu prezident, je síce „de iure“ koaličná, ale de facto ide o kontinuálne predĺženie vlády Fico II.

Dôkazom nad iné sú okolnosti, za akých sa zrodila.

Dôkazy, voči ktorým niet obrany, sú však aj nerozloženie moci, chabé personálie, traja lídri mimo vlády a iné vonkajšie znaky. A začať môžeme vlastne odkiaľkoľvek. Napríklad: aby sme vôbec programové priority, ktoré štyri strany uštrikovali expresne (za 24 hodín) metódou „ako psíček a mačička tortu piekli“, brali ako východisko k debate o budúcej politike vlády, do Mostu a Siete by sa muselo vrátiť to, na čo úplne rezignovali už pri budovaní tejto koalície: Ťah na bránu, politická vôľa stáť si za svojím, vernosť vlastným voličom a straníckej identite.

Lenže to sa už teraz, po rozdaní kariet, vráti ťažko. Navyše od momentu, keď Bugár oznámil absurditu, že Danko nechce vládu pravice, takže je možná iba vláda Smeru, bolo zrejmé, že delenie rezortov veľmi odlišné od 9 : 3 : 2 : 1 byť ani nemôže. Jednoducho preto, lebo vzdanie sa testu iných opcií (až do Ficovho vyčerpania) sa dalo čítať práve len ako deklarácia, že kartami, ktoré mu dali do rúk voliči, Bugár hrať vôbec nemieni. Zahodenie tromfového esa, teda že bez Mosta by vláda Smeru nevznikla – presne tak ako bez SNS pravicová vláda – otvorilo okamžite pole špekuláciám, že zdrojový kód paktu Fico-Danko-Bugár-Procházka je mimopolitického pôvodu a nemá nič spoločné s programami, princípmi ani hrozbou extrémizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite