Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Kažimír: Jednooký medzi slepými

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Zo Slovenska to znie takmer neuveriteľne. Ak si pozriete tých pár zmienok o Petrovi Kažimírovi, ktoré sa počas posledných rokov dostali do svetových médií ...

... ako denník Wall Street Journal či týždenník Economist, tak s prekvapením zistíte, že nášho ministra financií vonku vnímajú ako výrečného predstaviteľa rozpočtovej prísnosti. Takmer až rozpočtového jastraba.

Ako si tento imidž vyslúžil? Druhá vláda Roberta Fica, v ktorej Peter Kažimír nahradil Jána Počiatka vo funkcii ministra financií, hlasno deklarovala cieľ konsolidovať slovenské verejné financie. A vpratať ich do dvoch ukazovateľov, ktoré si zahraničný korešpondent môže pomerne ľahko overiť. Ide jednak o rozpočtový deficit, ktorý by nemal presiahnuť 3 percentá HDP a jednak verejný dlh, ktorý by nemal byť vyšší ako 60 percent HDP.

Rozpočtové schodky sa od roku 2013 darí držať pod trojpercentnou hranicou a prekročeniu 60-percentnej hranice dlhu sme sa tesne vyhli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite