Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desiatka toho najlepšieho

.anton Vydra .časopis .literatúra

Jedenásty ročník súťaže Anasoft litera už pozná mená desiatich finalistov. O tom, ako prebiehal prvý základný výber, hovoríme s členom poroty a literárnym vedcom Radoslavom Passiom

Stál si pred takmer dvesto knihami. To je na čítanie dosť, nie?

Keď som bol prvýkrát v porote Anasoft litery 2010, bolo ich asi 120 až 140. Počet vydaných titulov pôvodnej beletrie z roka na rok rastie. Neviem však zhodnotiť, či rastie aj počet predaných výtlačkov.

A kvalita?

Je tu v podstate fixný počet približne dvadsať až tridsať kníh ročne, ktoré tvoria korpus umeleckej literatúry spĺňajúci základné kvalitatívne kritériá tejto súťaže.

Lenže museli ste posudzovať aj slabšie pokusy.

To súvisí s pravidlami Anasoft litery. Na rozdiel od českej súťaže Magnesia Litera, do ktorej tituly prihlasuje vydavateľ, tu zaraďuje do súťaže knihy priamo organizátor. Potom to síce vyzerá, akoby šlo o boj vydavateľstiev prebojovať sa, no tak to práveže nie je. Ani vydavateľstvá, ani autori sa sami do súťaže nehlásia, organizátor ich do nej zaradí automaticky.

To potom vysvetľuje tú kvantitu. Neuvažovali ste zmeniť to?

Práve tento rok organizátori hovorili o tom, že ak bude prosperita „slovenskej literatúry“ takto narastať, bude treba zaviesť určitú predselekciu. Napríklad osloviť vydavateľov, aby svoje najlepšie tituly prihlasovali oni. Pôvodná predstava organizátorov bola, že každý porotca číta všetko, čo pri takom kvante kníh neprichádza do úvahy. A pri súčasnom nastavení nášho dotačného systému vychádza veľa kníh až na sklonku kalendárneho roka. To porote čas na čítanie ešte viac skracuje.

Finalisti sú desiati a víťaz len jeden. Budeš tie knihy čítať opäť?

Ja osobne áno. A myslím si, že tak urobia aj ostatní porotcovia. Do septembra, keď sa oznámi meno víťaza, na to ešte bude dosť času.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite