Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Frauke nie je Marine

.lukáš Krivošík .časopis .profil

Je sebavedomá, výrečná a surfuje na vlne obáv z masy utečencov. Hlavný mediálny i politický prúd v Spolkovej republike nevie, či ňou pohŕdať, alebo sa pred jej politikou, naopak, t

Jedna z dvojice lídrov Alternatívy pre Nemecko (AfD), Frauke Petry.

Pre štyridsaťročnú národno-konzervatívnu političku Frauke Petry to nebol úplne vydarený týždeň. Majiteľ istej zámockej pivničnej reštaurácie v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko vyhlásil, že neumožní Alternatíve pre Nemecko uskutočniť plánované politické podujatie vo svojich priestoroch. Vraj z obavy, aby sa miesto nestalo cieľom protestov a možno aj násilných konfliktov.

Mestské zastupiteľstvo v Breisachu na nemecko-francúzskej hranici ešte predtým vyhlásilo Petry za neželanú osobu pre postoje jej strany. Ide, samozrejme, len o symbolické gesto, keďže v Spolkovej republike vládne sloboda pohybu. Nie je len tak možné, aby mestské zastupiteľstvo zakázalo politikovi robiť v meste kampaň. V každom prípade to ukazuje nervozitu v hlavnom prúde pred voľbami do troch krajinských snemov, ktoré sa budú konať 13. marca. Pôjde o už spomenuté Bádensko-Württembersko, Porýnie-Falcko a Sasko-Anhaltsko. AfD by mohla zabodovať, čo by strane dodalo vietor do plachiet aj na celoštátnej úrovni. Na veľkú nevôľu etablovaných strán.

tretia najsilnejšia strana

Na spolkovej úrovni dávajú prieskumy Alternatíve pre Nemecko tretie miesto za sociálnou demokraciou (SPD), ktorá je druhá a kresťanskou demokraciou (CDU) Angely Merkelovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite