Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prinesú voľby hodnotu pre občanov?

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Centrálne banky so svojím mandátom strážiť hodnotu meny sa nezvyknú zapájať do politického diania. Verejné financie komentujú najmä s dôrazom na ich makroekonomický vplyv.

Zodpovedná rozpočtová politika je dôležitým predpokladom na udržanie stability ekonomického prostredia. Zdravé verejné financie zabraňujú riziku takzvanej fiskálnej dominancie, ktorá môže priamo obmedzovať priestor pre nezávislú menovú politiku. Príliš vysoký štátny dlh by totiž nedovoľoval hodnoverne zvyšovať úroky, pretože by znamenal pravdepodobný bankrot štátu. A preto by sa inflácia nedala skrotiť menovou politikou.

Ľudovi Ódorovi a Mišovi Horváthovi, autorom slovenskej dlhovej brzdy, sa podarilo pretaviť ich „predvolebnú“ štúdiu do ústavného zákona a vzniku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Autori potom dostali možnosť túto inštitúciu aj personálne vybudovať – a spravili to excelentne. Pritiahli analytický talent, takže vznikla jedna z najkvalitnejších fiskálnych rád na svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite