Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ani ryba ani rak

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Jedna z najvyhľadávanejších morských delikates. Jeho mäso sa považuje za to s najlepšou chuťou a najjemnejšou textúrou. Jediní, kto túto lahôdku z duše nenávidia, sú kuchári, ...

... napriek tomu, že sa pripravuje pomerne ľahko. Krab.

Pre mnohých z nás je symbolom skutočne opulentnej večere stôl plný neznámeho chirurgického náčinia, z ktorého na nás veselo máva veľký fúzatý homár. Áno, pokiaľ nám ide iba o náznak, symbol, krásne korálový morský živočích s čudne článkovitým telom efekt takejto hostiny urobí. Na oko naozaj pôsobí ohurujúco a exkluzívne. No čo sa týka chuti, vášniví požierači morských živočíchov ešte pred homára v rebríčku lahodnosti jednoznačne kladú kraba. Jeho zvláštne sladkastá morská chuť tú homáriu na míle predčí. To on je tou skutočnou buržujinou, napriek tomu, že nie je taký nádherný a už vôbec nevyzerá tak aristokraticky ako jeho korálovo ružolíci súputníci.

Asi na vyváženie sa preto servíruje rovnako so všelijakým náčiním – s kliešťami, háčikmi a divnými vidličkami so zahnutými bodcami. Tie sa však kladú k tanieru pre tých, ktorí chcú silou mocou svojou zručnosťou ohúriť spoločnosť pri stole. Treba povedať, že to často dopadne presne naopak. Človek zostane pri svojpomocnej konzumácii krabieho mäsa po chvíli celý obhodený jemnými vláknami a to sa ešte nenajedol, iba všetko zaprskal.

Kto chce naozaj ohurovať, pred chirurgickým výkonom na morskom pavúkovi uprednostní noblesnú konverzácu nad vankúšikom šikovne vypreparovaného ružového krabieho mäsa, ktoré mu z panciera dostal kuchár už v kuchyni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite