Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Čo má spoločné Ukrajina so Sýriou

.peter Zajac .časopis .klub

Odpoveď sa dá zhrnúť do jedného slova: Rusko. Asadovo a Putinovo bombardovanie Aleppa oberá o ilúzie západný svet, strkajúci hlavu do piesku.

Ruská invázia na Krym a na východnú Ukrajinu nebola ojedinelou akciou, ale súčasťou staronovej ruskej geopolitiky. Hospodársky slabnúce Rusko bez atraktívneho spoločenského modelu sa stalo tým, čo zahraničný korešpondent nemeckého konzervatívneho denníka Die Welt Clemens Wergin nazval mocnosťou zabraňovania.

Putinovo Rusko je kazisvetom. Svet neformuje, ale deformuje. Vytvára chaos a zabraňuje vytváraniu poriadku. V podstate slobodným svetom pohŕda. Pokladá ho za slabý, lebo jeho pôsobenie sa zakladá na vyvažovaní jednotlivých síl, a nie na panstve jednej moci. Nezaujíma ho, či je nejaký režim slobodný alebo neslobodný, demokratický alebo autokratický, ale len to, koľko má moci. Podporuje Asadov režim, hoci je zodpovedný za smrť státisícov ľudí a za milióny utečencov, lebo nech to znie akokoľvek tvrdo, k jeho mocenskej logike patrí, že ak zástupy utečencov zoslabujú Európu a spôsobujú jej vnútorný rozvrat, je bombardovanie nemocníc v Aleppe v záujme Ruska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite