Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skorigovať si pohodlné názory

.filip Olšovský .časopis .rozhovor

Redakcia časopisu .týždeň otvára ďalší ročník svojej Mediálnej školy. Tentoraz pôjde o špeciálny kurz zameraný na utečencov a viesť ho bude reportér Andrej Bán.

v tomto ročníku mediálnej školy sa prvýkrát pôjde aj do terénu. Nemáš z toho, že zoberieš do neznámeho prostredia úplne cudzích ľudí, trochu aj obavu?

Ani nie, veď ideme do civilizovanej časti Európy, nie do Pakistanu či Turecka. Tam by reálne mohlo hroziť, že účastníci nášho kurzu prídu do konfliktu s políciou. No tu v Európe ich v najhoršom prípade niekam nepustia alebo ich odniekiaľ vykážu. Určite si nejaké základné veci pred cestou povieme, ale inak nemám žiadny strach. A aj keby v konečnom dôsledku tí ľudia nič nerobili, iba pozorovali svoje okolie, aj tak to pre nich bude obrovská skúsenosť.

aké sú tie základné veci, ktoré si musíte pred cestou povedať?

Keď to poviem voľne, reportáž je svedectvo o príbehoch z terénu. Základ teda spočíva v tom, aby boli otvorení realite a nešli do reportáže s vopred danými postojmi. Každý z nás, pochopiteľne, má svoje názory, ale mal by byť otvorený tomu, že realita mu môže poskytnúť niečo iné. Konkrétne utečenecká téma je plná rôznych stereotypov a zjednodušujúcich predstáv. Napriek tomu, že naša cesta do terénu bude krátka, verím, že to, čo všetci uvidia, im rozšíri obzory. Pokojne si môžu ešte utvrdiť svoj názor, že utečenci sú pre nás nebezpeční. Môžeme tam napríklad naraziť aj na takých respondentov, akých som stretol teraz v Slovinsku, ktorí nám potvrdia, že utečenci držia v mobiloch aj džihádistické videá. No v každom prípade to bude o tom, že si v ére, keď sa zdá všetko dostupné, skorigujeme názory, ktoré sa nám z pohodlia domova zdajú dostačujúce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite