Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Natárali nemožné?

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Tak tento titulok použil jeden slovenský denník, keď hodnotil volebné programy mnohých politických strán v sociálnej a ekonomickej oblasti. Na bulvár naozaj slušný výkon.

Niektoré strany už dávno pochopili, že programy voľby nevyhrávajú. A tak tu máme ďalšiu volebnú kampaň plnú nepodložených sľubov, sebachvály, ale najmä útokov – nezriedka podpásových – na protikandidátov. Prieskumné agentúry chrlia svoje odhady, v ktorých sú často neuveriteľné hausnumerá, a politológovia o nich smrteľne vážne diskutujú.

Keď si však odmyslíme moderné kulisy, boj o hlasy voličov je už vyše sto rokov o tom istom. Častá je odvolávka na Kalinčiakovu Reštavráciu, v ktorej autor opisuje nevyberavé spôsoby získavania voličských hlasov v druhej polovici 19. storočia. Mne sa však zdajú výstižnejšie Haškove Politické a sociálne dejiny Strany mierneho pokroku v medziach zákona, kde prostredníctvom satiry, irónie, sarkazmu a mystifikácie účinne paroduje českú politiku pred prvou svetovou vojnou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite