Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Platba Schengenom

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Primát Británie v agende samitu, ale predovšetkým neúčasť tureckého premiéra, ktorého pozdržal atentát v Ankare, dali eurolídrom výhovorku rozísť sa bez dohody v utečeneckej otázke

Podľa nôt, ktoré spísala Angela Merkel, mal turecký premiér Davutoglu presvedčiť zbor premiérov a prezidentov, že dohoda s Tureckom o utečencoch si zaslúži šancu. A že jej treba dať priestor, aby spolu s ďalšími opatreniami (hotspoty, plavidlá NATO, hraničná a pobrežná agentúra) zastavili domino oplocovania vnútorných hraníc krajín EÚ.

Keďže však Davotuglu do Bruselu neprišiel, nekonal sa ani pokus predísť „národným riešeniam“, ktoré sú klincami do rakvy Schengenu. Jeho budúcnosť drží nad vodou už len tvrdošijnosť Merkelovej, ktorá napriek domácemu tlaku nechce zatvoriť nemeckú hranicu (to by totiž razom zhodilo celé zvyšné „domino“). Po samite, na ktorom sa jej nepodarilo dosiahnuť konsenzus, však tlak na kancelárku ešte zosilnie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite