Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Končí sa doba univerzít?

.anton Vydra .časopis .literatúra

Sú dnes inštitúcie, akými sú univerzity, už len staromódnym a azda aj dekadentným prežitkom?

Nemali by ich nahradiť špecializované pracoviská, ktoré mladých ľudí pripravia na boj v krvilačnom svete širokých ramien?

Minulý rok zomrel Radim Palouš, hovorca Charty 77 a ponovembrový rektor Univerzity Karlovej v Prahe. Práve jeho pamiatke venovala skupina českých filozofov knihu Moderní univerzita. Ako predhovor zaradili autori Paloušov text o univerzitách, ktoré podľa neho nemajú byť len cestou k dosiahnutiu nejakej hotovej kvalifikácie, ale aj súčasťou bádania, čiže „pohotovej pripravenosti revidovať dosiahnuté výsledky“. Netreba sa pritom báť nechať napospas to, čo sa už vo vede dosiahlo a opakovane hľadať to, čo je adekvátnejším vysvetlením sveta. Univerzity sú vraj motorom tohto prístupu.

Optimistický ráz Paloušovho predhovoru náhle opadne, keď v úvode čítame slová zostavovateľov, že „súčasné školstvo a univerzity sa ocitli v kríze“, ktorá je navyše banálna. Zdôraznia tiež, že dnešní „apoštoli užitočnosti“ sa snažia „redukovať pojem vzdelanosti na obyčajnú prípravu na budúce profesijné uplatnenie“. Aktuálna otázka pochádza napodiv z obdobia osvietenstva: Potrebujeme ešte tieto skostnatené inštitúcie, ktoré len málo vzdelávajú pre prax?

od stredoveku po osvietenstvo

Autori knihu zostavili z desiatich autorských príspevkov a pridali jedenásť prekladov z klasických diel (nájdeme tu napríklad Kanta, Humboldta, Nietzscheho, Jaspersa, Adorna a ďalších). Už len výber týchto mien hovorí veľa: autori knihy sú tradicionalisti, no s reformistickými ideami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite