Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Námety pre novú Ficovu vládu

.tomáš Němeček .časopis .téma

Keby zajtra Robert Fico odišiel do ústrania, jeho bilancia by znela: Ešte nikto, kto vládol s takou veľkou mocou a tak dlho, nezlepšil Slovensko tak málo.

Predchádzajúce vety som napísal vlani v marci v komentári pre Denník N. Rád by som ich teraz dopovedal. Tak ako iní Česi nemám voči Robertovi Ficovi žiadnu silnú emóciu: ani lásku, ani nenávisť. Ale slovenská časť môjho ja si veľmi nepraje, aby Slovensko premárnilo roky 2016 až 2020. Myslím si, že existujú dôležité témy, na ktorých sa zhodne ľavica s pravicou a Robert Fico so svojimi najväčšími kritikmi. Pokiaľ má získať moc, ktorá mu umožní osem rokov nepretržite vládnuť, ponúkajú sa prinajmenšom tri oblasti, kde je Slovensko pod svojimi možnosťami.

1. Dĺžka života v zdraví

Tak ako v iných krajinách po páde komunizmu – s príznačnou výnimkou Ruska – sa aj na Slovensku po roku 1989 výrazne predĺžila dĺžka očakávaného dožitia (life expectancy). V priemere o viac ako päť rokov: na Slovensku má novonarodený chlapec šancu dožiť sa 73 rokov a dievčatko 80 rokov (dáta Eurostatu za rok 2013). To vôbec nie je zlé, ale zároveň je to menej ako v Poľsku alebo v Česku, v ktorých východiskové podmienky boli podobné.

Varovnejší je iný ukazovateľ. Nejde len o dĺžku života, ale aj o jeho kvalitu, ktorý štatistika meria počtom rokov bez vážnejších chorôb a ťažkostí (healthy life years).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite