Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najmä kúrili a svietili

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Ťažko nájsť počas uplynulých štyroch rokov nejakú zásadnú reformu, ktorou by Smer poskytol Slovensku konkurenčnú výhodu alebo ozdravil niektorý z chronických problémov krajiny.

Druhá vláda socialistov bola údržbárska.

„Vláda bude mať úlohu len kúriť a svietiť,“ odkázal v októbri 2011 vtedajší opozičný líder Robert Fico dosluhujúcej koalícii Ivety Radičovej. Tá už po vyslovení nedôvery v parlamente a do termínu predčasných volieb v marci 2012 nemala prijímať žiadne zásadné opatrenia. Po štyroch rokoch druhej vlády Roberta Fica sa zdá, že heslo „kúriť a svietiť“ by si Smer mohol dať na plagáty. Vzhľadom na to, že sociálni demokrati vládli bez potreby koaličného partnera, išlo o takmer premrhané štyri roky.

kde sú tie peniaze?

Smer síce vlastné reformy nerobil, no rušil či deformoval opatrenia zavedené ešte pravicou. Asi najsymptomatickejší je prípad rovnej dane vo výške 19 percent, ktorú socialisti zrušili. Minulý rok na jeseň sa Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pozrela na dopady tohto kroku. Zaujímavé je, že okrem mierneho poklesu HDP zrejme vládne zmeny priniesli aj zníženie progresivity daňovo-odvodového systému. Inak povedané, v prípade zrušenia rovnej dane nešlo o úspech ani z ekonomického, ani zo sociálneho hľadiska.

Smerom presadené zmeny v oblasti daní a zdravotných či sociálnych odvodov sa negatívne dotkli aj dohodárov a živnostníkov. Počet živnostníkov sa len za prvé dva roky po nich znížil o približne 22-tisíc. Nielen samostatne zárobkovo činné osoby, ale aj malí podnikatelia sa sťažujú na vyššie dane a odvody, na často menené zákony či niektoré absurdné regulácie, ktoré úrady nemilosrdne vynucujú v duchu hesla „nachytaj a pokutuj“. V roku 2012 sa Slovensko v medzinárodnom Indexe ekonomickej slobody umiestnilo na 51. mieste, v roku 2016 až na 56. mieste. O čomsi svedčí aj to, že napríklad zámer zrušiť Smerom zavedené daňové licencie (známe aj ako „daň zo straty“) ohlasujú nielen programy opozičných pravicových strán, ale dokonca aj program SNS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite