Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smrť každému, kto sa pritrafí

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Názov tej knihy je hrozivý, meno autora je falošné, obsah je podľa súčasných historikov dôveryhodný. O pôsobení ruskej tajnej služby pri „oslobodzovaní“ Československa tak máme ...

... svedectvo z prvej ruky. Nie je to pekné čítanie.

Kniha Smerš s podtitulom Rok v tábore nepriateľa vyšla prvý raz v roku 1948. V ruskom origináli ju vydal mníchovský vydavateľ. Neskôr bola preložená do nemčiny aj do angličtiny a napokon vyšla v roku 2014 v češtine vďaka Ústavu pro studium totalitních režimů.

Podivné slovo Smerš je skratkou dvoch slov – smerť špionam (smrť špiónom). Tento zvláštny novotvar označoval zvláštne oddiely sovietskej vojenskej kontrarozviedky vytvorené v roku 1943 na tajný Stalinov rozkaz. Boli vyčlenené zo Správy zvláštnych oddelení NKVD a podriadené priamo Stalinovi.

Úlohou jednotiek Smerš bolo jednak odhaľovať zradcov v radoch Červenej armády (jedným z tisícok odhalených bol Alexander Solženicyn), a jednak zatýkať nepriateľov ZSSR na všetkých dobytých územiach. Na tieto územia vstupovali v tyle postupujúcej armády a okamžite začínali pracovať, zvyčajne podľa vzorca: vyhľadať, vypočuť, odsúdiť, popraviť (alebo odviezť do gulagu).

mondič

Michail Mondič sa narodil v roku 1923 v Československu, na Podkarpatskej Rusi. Ako trinásťročný odišiel študovať najprv do Prahy a neskôr do Budapešti. Na jeseň roku 1944 si začal písať denník, v ktorom síce stručne, ale veľmi plasticky opísal situáciu na Podkarpatskej Rusi pred príchodom frontu aj po ňom.

V januári roku 1945 si ho vďaka jazykovým znalostiam vybral Smerš ako prekladateľa a tlmočníka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite