Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prvý Hispánec v Bielom dome?

.marína Gálisová .časopis .týždeň vo svete

Senátor Ted Cruz bol prekvapením týždňa. Zvíťazil v prvých prezidentských primárkach v Iowe a porazil aj favorita prieskumov Trumpa.

Mnohí republikáni v Cruzovi vidia záchrancu svojej ťažko skúšanej strany a budúceho prezidenta. Majú pravdu?

Cruzovi sa nepochybne podaril husársky kúsok. Nielen preto, že predvolebné prieskumy dávali dlhodobo najväčšie šance Donaldovi Trumpovi. Aj preto, že Trump je mediálne vďačnejší, veľkohubejší, bizarnejší. Trump totiž kadečo nevie, ale jedno vie: vyvolávať emócie, často protichodné. Trumpove slová a činy rezonujú oveľa dlhšie než to, čo robia a hovoria ostatní kandidáti. A predsa v Iowe triumfoval, aj keď nie s priepastným náskokom, Ted Cruz. Kto je vlastne tento nečakaný víťaz?

môže byť vôbec prezidentom?

Cruz je zmes protikladov. Je to muž s tvárou súcitného konzervatívca a ostrým jazykom fiškála. Je to senátor, ktorý má v Senáte málo spojencov, ale zato si našiel veľa priaznivcov medzi „obyčajnými voličmi“. Navyše má pôvod, ktorý preňho v demografickej situácii USA predstavuje výhodu. Je napoly Hispánec. Ale vyplýva z toho aj nevýhoda: jeho kandidatúru možno spochybniť práve na základe pôvodu a občianstva.

Tedov otec Rafael Bienvenido Cruz sa narodil na Kube a dokonca sa ako 14-ročný zúčastnil na kubánskej revolúcii. Nepodporoval však komunistov, iba bol proti režimu diktátora Batistu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite