Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mozartovská swingers párty

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra

Così fan tutte – také sú všetky (ženy), podpichuje v názve svojej opery Wolfgang Amadeus Mozart. Alebo všetci (muži)?, ...

... kontruje mu režisér najnovšej bratislavskej inscenácie Marek Weiss.

Mozartova opera má provokatívnosť vpísanú v rodnom liste. Súčasníkov dráždila bezočivým relativizovaním morálnych pravidiel, dnes dáva zabrať fantázii divadelných tvorcov.

Dej je v prvom pláne prostoduchý. Skeptik Don Alfonso nahovorí mladých dôstojníkov Guglielma a Ferranda, aby vyskúšali vernosť svojich snúbeníc. Chlapci prijímajú stávku a vydávajú sa na imaginárnu vojenskú výpravu. Vzápätí sa vracajú prezlečení za Albáncov, aby atakovali stálosť sŕdc Fiordiligi a Dorabelly. Dievčatá sa najprv pohoršene bránia, no kým sa šnúra intríg rozuzlí, obe snúbencom zahnú. A hoci sa v závere všetci spájajú v zmierlivom ansámbli, trpkosť bodky za komédiou je citeľná.

ľahšie na papieri ako na javisku

Così fan tutte nepatria k jednoducho inscenovateľným operám. Ak sa hrajú ako ľahkomyseľná prezleková maškaráda, vedia byť nudné, či dokonca trápne (veď ktorú milenku by oklamali nalepené fúzy?). Súčasné výklady sa zväčša nesú v temnejších tónoch (napríklad skvelá trpko-smutná inscenácia Michaela Hanekeho). No ambiciózne režijno-dramaturgické konštrukty sa ľahšie hádžu na papier, než sa prenášajú na javisko. To je sčasti aj prípad poľského režiséra Mareka Weissa, ktorý v Bratislave nanovo pripravil svoju koncepciu Mozartovho diela, odskúšanú už v Gdańsku a vo Varšave.

Weissov Guglielmo a Ferrando nie sú žiadne neviniatka – pofidérnu stávku uzatvárajú pri popíjaní a flirtovaní s dámičkami v erotickom klube.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite