Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luigi a jeho bratia

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra

Etymologicky má termín mafia viaceré korene, zahŕňa slová agresívny, vystatovačný, ale aj odvážny, z talianskeho dialektu sa vynárajú slová bieda, núdza, ...

... z toskánčiny neverec a zločinec...

V Číne sa jej hovorí „spoločnosť troch harmónií“, čo znie ako názov parných kúpeľov s masážou a službami krásnej psychoterapeutky. Pomenovanie yakuza súvisí s kartovou hrou z krajiny vychádzajúceho slnka, keď máte na ruke osmičku (Ya), deviatku (Ku) a trojku (Sa), istotne nevyhráte. Sicílska Cosa nostra je významovo rozpriestranená a priezračná ako zurčiaci potôčik, znamená: Naša vec. (Keď naša, tak naša, máme aj my s mafiou svoje skúsenosti.)

No a potom je tu ešte aj kalábrijská ´Ndrangheta, jej pomenovanie súvisí s gréckymi slovami andragathía (hrdinstvo, mužnosť) alebo andragathos (statočný muž). Od ostatných organizácií sa líši v niečom dosť podstatnom, jej štruktúra nemá podobu pyramídy, je rozvrhnutá horizontálne, jednotlivé bandy si rozkúskovali juhotaliansky kraj a operujú iba vo svojom priestore.

Filmy o gangstroch sú staré takmer ako samotná kinematografia, medzižánrovo fluktuujú aj sa ustaľujú; Veľká vlaková lúpež E. S. Portera o prepadnutí vlaku bandou zločincov pochádza z roku 1903; pravdepodobne najstaršou ozajstnou gangsterkou sú Mušketieri zo špinavej uličky (1912) veľkého Davida W. Griffitha, kde sa ukradnutie peňaženky newyorskému chudobnému muzikantovi zmení na boj dvoch znepriatelených kriminálnikov.

Odvtedy už zločinecký prúd neutíchol, stále sa na plátne točia nejaké zbrane, lúpeže, drogy, ľahké ženy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite